Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Alahan sejuk

Anonim

doc, setiap malam saya suka alergi terhadap selsema, jadi saya menggunakan pakej yang mudah, saya hanya berumur 16 tahun, saya mengalami alahan selama 6 bulan, bagaimana untuk mengatasinya, saya selalu terganggu dengan tidur, rasa pening dan nafas diberi ubat, atau patut saya pergi ke hospital? ""

Hi, Alergi sejuk adalah keadaan penampilan ruam kulit dalam bentuk benjolan kemerahan akibat tindak balas terhadap udara sejuk. Alergi sejuk boleh dikesan dengan mudah, iaitu dengan meletakkan kiub ais pada kulit selama 5 minit. Jika selepas beberapa saat selepas kiub ais dikeluarkan maka benjolan muncul pada kulit, maka ini menunjukkan alergi sejuk. Alergi sejuk berkaitan dengan usia, keturunan, jangkitan tertentu, dan penyakit lain yang mendasari. Pengendalian adalah untuk mengelakkan pendedahan kepada suhu sejuk dan rawatan dengan antihistamin untuk mengatasi alahan. Mengingat bahawa aduan masih berterusan dan disertai oleh sesak nafas, anda harus berunding dengan alergen dan imunologi di hospital terdekat. Doktor akan menjalankan pemeriksaan klinikal dan ujian sokongan jika perlu seperti ujian kulit, ujian darah dan sebagainya untuk meneroka kemungkinan alergen lain. Oleh itu pengendalian yang sewajarnya dapat diberikan. Berikut adalah cadangan yang boleh dibuat:

  • Memakai jaket, sweater, seluar dan sebagainya apabila berada di tempat yang sejuk
  • Mandi dengan air suam
  • Ambil ubat-ubatan yang kerap diresepkan oleh doktor
  • Elakkan daripada memakan makanan atau minuman sejuk untuk mengelakkan bengkak tekak yang boleh menyebabkan sesak nafas
Baca halaman artikel berikut: Alahan sejuk mungkin berguna. Salam, Dr. Muliani Sukiman

"