Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Analisis IgG positif dan IgM positif apabila ibu mengandung 3 bulan

Anonim

Halo doktor, saya mempunyai isteri yang mengandung 3 bulan ... pada usia 3 bulan isteri saya menjalani ujian makmal TORCH, dan HSL adalah seperti berikut: IgG toxo: positif 140, had <40 IgM toxo: positif 0.76, had <0.55 Menurut penjelasan doktor pada masa itu Igm akan meningkat pada awal jangkitan dan akan berkurang dengan masa. Sedangkan IgG akan kekal positif untuk tempoh masa yang lebih lama daripada IgM. Soalan saya: 1. Menurut doktor, dengan keadaan IgG dan IgM seperti dalam data di atas, adalah IgM pada fasa awal peningkatan? Atau dalam fasa akhir adalah penurunan? 2. Apakah nilai IgM yang tinggi atau tertinggi? Trmks ""

Salam,

Pada pesakit atau pada wanita hamil yang dijangkiti toxoplasma, pemeriksaan IgG dan IgM adalah pemeriksaan rutin terhadap penilaian perkembangan pesakit semasa rawatan dan rawatan. Oleh itu, untuk memastikan nilai IgM dan IgG meningkat atau berkurangan, kami boleh menjalankan pemeriksaan makmal secara berkala. Dan bagi IgG, ia akan bertahan lama dalam tubuh pesakit.

Dari maklumat yang anda serahkan,

1. Apakah nilai penanda aras tertinggi bagi peperiksaan IgG dan IgM, tiada nilai puncak dijumpai. Kerana setiap individu mempunyai variasi nilai yang luas. Walau bagaimanapun, nilai-nilai yang tidak reaktif atau nilai negatif boleh ditentukan berdasarkan penyelidikan.

Keadaan puncak nilai IgM dan IgG dapat diketahui oleh pemeriksaan berkala terhadap jangkitan semulajadi, sehingga dari pemeriksaan itu dapat dilihat nilai tertinggi dari titer pemeriksaan untuk setiap IgG.

Berdasarkan jadual di bawah

Kemudian fasa IgG dan IgM meningkat, dan mencapai puncak pada kehamilan 8 minggu. IgM akan berlangsung sehingga 12 bulan selepas jangkitan. IgM berlangsung sehingga 10 tahun.

2. Tiada nilai penanda aras standard secara umumnya.

Jadi maklumat yang boleh kita sampaikan, juga baca toxoplasma.

Dr. Ulfi

"