Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Apakah ubat-ubatan untuk gejala kepialu?

Anonim

Doc, saya telah mengalami tifus selama satu minggu, saya hanya pergi ke pusat kesihatan, saya menghabiskan ubat selama 2 hari tetapi ia tidak sembuh juga, dan lidah saya masih putih, sama seperti mual tetapi tidak mahu keluar ... Bagaimana untuk mengatasinya? ""

Selamat malam, terima kasih kerana bertanya. Gejala yang sama dengan penyakit tertentu, tidak dan tidak bermakna anda mempunyai penyakit. Ia mengambil kombinasi penggalian sejarah dan pemeriksaan fizikal, walaupun sering menyokong siasatan untuk memastikan diagnosis tertentu.

Dalam kes anda, lidah putih juga boleh disebabkan oleh jangkitan kulat, keradangan, sejarah penggunaan alkohol, sejarah merokok, dan kekurangan mengekalkan kebersihan mulut. Walau bagaimanapun, loya boleh disebabkan oleh tekanan, peningkatan asid perut akibat larut makan, dan makan makanan pedas, berminyak, berasid dan minum minuman berkafein seperti kopi atau teh. Oleh itu, apa yang ingin kami katakan adalah, jika belum dipastikan melalui penyiasatan seperti ujian darah, ujian TUBEX dan ujian Widal yang biasa digunakan untuk mendiagnosis typhus, kemungkinan besar apa yang anda alami bukan tifus sangat mungkin.

Dan walaupun anda benar-benar mendapat tipus, rawatan tipus biasanya berlangsung 7-10 hari, dengan sekurang-kurangnya 5 hari, bergantung kepada jenis ubat yang diberikan. Jadi jika anda hanya mengambil 2 hari dan tidak merasa apa-apa pembaikan, ia masih boleh dianggap munasabah, dan anda mesti memberi masa untuk ubat itu berfungsi dan badan anda pulih.

Sepanjang masa itu, berehatlah cukup, gunakan kalori air mineral, makan makanan yang kaya dengan nutrien seperti sayur-sayuran dan buah-buahan, hadkan aktiviti, elakkan stres dan asap rokok, makan ubat-ubatan yang lebih baik jika perlu, dan rutin mengambil ubat. Hanya apabila ubat habis dan gejala yang anda rasa tidak berkurang atau semakin teruk, anda pergi ke doktor anda untuk penilaian semula, atau merujuk kepada pakar perubatan dalaman jika anda pernah dirawat oleh seorang doktor umum. Berharap awak dapat pulih tidak lama lagi.

Itu sahaja, semoga membantu.

Dr. Amadeo D. Basfiansa

"