Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Apakah ubat untuk kulit muka menjadi merah kerana berpeluh?

Anonim

Doktor Malam, saya ingin bertanya mengapa kulit muka saya menjadi merah apabila berpeluh (ada juga benjolan) jika makan pedas, senaman dan aktiviti yang berkeringat muka saya menjadi merah? Saya meminta bantuan Apa ubat untuk mengubati penyakit ini, kerana saya sangat malu dengan doktor ... Terima kasih doktor atas perhatian anda ... ""

Halo Rahmat, Terima kasih kerana bertanya mengenai halaman maklumat komuniti. Dari aduan yang anda buat di atas, kami menaruh perhatian anda tentang keadaan ini, bagaimanapun, kemerahan yang timbul pada kulit wajah semasa berpeluh, makan pedas, dan terutama jika ia telah terdedah kepada suhu panas, adalah keadaan semula jadi yang berlaku, ini adalah satu bentuk mekanisme badan yang biasa dan tidak perlu menjadi sesuatu yang anda bimbang atau membuat anda malu. Secara umum, apabila anda mengalami peningkatan suhu badan akibat aktiviti berat yang anda lakukan atau pendedahan kepada suhu alam sekitar yang panas, atau juga akibat demam, dan pengaruh jenis makanan pedas, perkara-perkara seperti ini akan mencetuskan mekanisme badan untuk menghilangkan haba dengan mekanisme pelebaran saluran darah dan peluh, dan pada saluran darah di kawasan muka, cenderung lebih mudah dilihat, jadi perkara biasa jika wajah anda dilihat berikan keadaan dan syarat-syarat yang disebutkan di atas.Ini biasanya tidak memerlukan apa-apa jenis rawatan, jadi anda tidak perlu bimbang mengenainya, untuk mengatasi masalah ini, anda boleh:

  • Elakkan pendedahan matahari dengan menggunakan pelindung matahari
  • Berhati-hati dan faham pengaruh aktiviti seperti senaman terhadap keadaan ini
  • Elakkan penggunaan makanan pedas
  • Sekiranya keadaan ini disertai dengan gejala yang mengganggu seperti kesakitan, mengelupas kulit dan sebagainya, maka jangan teragak-agak untuk melawat doktor dengan segera untuk mendapatkan pemeriksaan langsung.
Oleh itu, maklumat yang boleh saya sampaikan, boleh berguna, Salam, Dr. Allert

"