Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Adakah anak saya mengalami gejala demam denggi dan apakah penyelesaiannya?

Anonim

Dokumen, anak saya berusia 2 tahun 9bl. Ahad tinggi 3hb, Rabu, pemeriksaan darah platelet turun 145 dan mungkin dbd tetapi saya cuba untuk menjaga diri saya di rumah. Setiap hari platelet menurun hari Khamis 118, Jumaat 112, hari ini 106. Jumlah hematokrit 3.4. Dan hingga ke hari ini, yang saya temui masih membenarkan anak saya pergi keluar dengan pesakit luar. Anak saya masih aktif, minum seperti biasa, makan sangat kurang. Adakah ini dbd dan adakah ia perlu dimasukkan ke hospital? "

Halo, Demam Berdarah Denggi (DHF) adalah penyakit yang mempunyai gejala utama demam 2-7 hari, yang disebabkan oleh virus denggi. Gejala dan tanda demam denggi termasuk berikut:

  • 2-7 hari demam
  • Terdapat pendarahan seperti bintik-bintik pada kulit, atau pergerakan usus yang berdarah, muntah darah atau hidung berdarah
  • Keputusan makmal: Menurunkan platelet <100, 000 dan meningkatkan hematokrit
Pada dasarnya, seperti jangkitan virus yang lain, DHF akan sembuh dengan sendirinya, tetapi dalam jangkitan denggi, adalah berbahaya kerana terdapat penularan cairan yang keluar dari saluran darah. Dalam DHF, prinsip utama rawatan adalah untuk memantau secara dekat cecair input. Ini dilakukan dengan berhati-hati memantau tanda-tanda vital dan pengeluaran air kencing. Ia perlu mempunyai pengawasan yang ketat terhadap demam selama 4-6 hari, kerana ketika fasa demam jatuh, tetapi cenderung untuk kebocoran cairan. Oleh itu, perlu ada pengawasan yang ketat, bermula daripada input bendalir, air kencing, kesedaran kanak-kanak, kehausan, dan suhu badan. Rawatan DB Pada dasarnya, jika kanak-kanak masih aktif, ingin minum banyak air kencing atau buang air kecil (BAK) dan tangan dan kakinya masih hangat, tidak boleh dirawat di hospital. Hanya dalam keadaan tertentu yang menunjukkan kekurangan cecair, kanak-kanak harus dirawat di hospital. Berjaga-jaga dan segera bawa anak ke klinik kesihatan terdekat jika kanak-kanak:
  • Sentiasa mengantuk, kelihatan lemah
  • Tidak mahu minum dan makan
  • Tidak keluar atau sangat sedikit pengeluaran air kencing atau BAK
  • Tangan dan kakinya sejuk, sementara tubuhnya panas
  • Demam tinggi> 40 darjah Celsius
  • Muntah atau cirit-birit secara berterusan
Kehadiran tanda-tanda ini menunjukkan kanak-kanak kekurangan cecair dan perlu dimasukkan ke hospital segera di pusat khidmat kesihatan. Apabila kanak-kanak terdedah kepada DB, harap membantu dan semoga anak anda menjadi cepat, Dr. Agatha

"