Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Bolehkah gigi tumbuh semula selepas mengeluarkan / menyingkirkan?

Anonim

Assalamu'allaikum dok Saya 17 ... Saya ingin meminta gigi saya dikeluarkan beberapa hari yang lalu dan kemudian melepaskan bahagian gigi anjing ... apabila saya melepaskan dok ada gigi yang ingin tumbuh dan dalam gusi yang menonjol seperti ada sesuatu di sana ... soalan ini boleh tumbuh gigi ini atau tidak dok? ""

Waalaikumsalam, Agus the Pengelana Cinta, terima kasih kerana bertanya.

Pada usia 17 tahun, biasanya susunan gigi adalah susunan gigi dewasa. Biasanya, manusia mempunyai 2 pasang kanin dewasa (pasangan di atas dan pasangan di bawah). Sekiranya anjing masih gatal susu (tidak pernah bertarikh sebelum), maka kemungkinan masih boleh tumbuh walaupun terdapat faktor yang menentukan apakah gigi dapat bertumbuh atau tidak, misalnya ruang yang cukup untuk mengembangkan taring. Walau bagaimanapun, jika tarikh itu adalah gigi dewasa, maka gigi tidak boleh tumbuh lagi.

Di samping itu, ia perlu dipastikan sama ada gigi anda telah bertarikh kepada akar atau patah dan bukan tarikh kepada akarnya. Untuk memastikan keadaan gigi anda, anda perlu berunding dengan doktor gigi. Doktor gigi akan melakukan pemeriksaan ke atas lisan dan rongga pergigian anda, serta melakukan siasatan seperti sinar X-ray panorama. Terapi dan rawatan akan sesuai dengan keputusan peperiksaan yang dijumpai oleh doktor.

Jadi, semoga bermanfaat.

Salam.

"