Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Adakah keberkesanan ubat tablet dikurangkan jika digunakan sebagai serbuk?

Anonim

Dokumen, saya ingin bertanya sama ada keberkesanan ubat kapsul / ubat boleh dikurangkan jika dadah diambil dalam bentuk serbuk? Kapsul (dibuka), tablet (ditumbuk) ""

Salam,
Terima kasih kerana bertanya.
Persediaan ubat yang digunakan dalam pembungkusan yang diterima oleh pesakit, terdapat pelbagai bentuk dos, bergantung pada tujuan, jenis ubat, dan kestabilan dadah yang bersangkutan. Seperti, terdapat ubat-ubatan yang dijangka akan dikeluarkan secara perlahan, supaya mereka mempunyai manfaat jangka panjang; terdapat ubat berbentuk syrp, yang sering digunakan untuk kanak-kanak atau membantu mempercepat kelarutannya.
Beberapa jenis ubat yang sering digunakan ialah:
1. serbuk atau pulveres
2. tablet, boleh dirasai tablet, tablet bercetak, sublingual / bawah tablet lidah, tablet effervescent / tablet larut air, tablet chewable
3. kapsul
4. penyelesaian
5. penggantungan
6. suntikan
Tidak semua jenis ubat-ubatan boleh digunakan dalam bentuk serbuk, jadi anda perlu berunding secara terus dengan doktor keluarga anda atau merawat doktor yang berkaitan dengan jenis penyediaan yang boleh dimakan oleh pesakit, sehingga tidak ada risiko efek samping akibat kerusakan pada obat pelindung yang dimaksudkan untuk penyerapan narkoba.
Mengenai soalan anda, tidak semua jenis ubat boleh dimusnahkan atau diubah suai dalam bentuk serbuk, kerana ia berkaitan dengan jenis ubat dan waktu kerja ubat, supaya nama ubat yang akan dibuka dan nama ubat tablet akan dikenalpasti.
Untuk ubat-ubatan aktif yang persiapannya dalam bentuk tablet dilepaskan perlahan-lahan, merengsa, ubat-ubatan yang rosak di dalam perut, dan ubat-ubatan yang sangat pahit, umumnya tidak sesuai jika ubat dipuyer atau penyediaannya berubah. Perubahan dalam persediaan ubat akan menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk penurunan fungsi dadah, dos berlebihan ubat yang diserap, atau ubat-ubatan yang tidak dapat berfungsi sama sekali kerana mereka telah rosak semasa perut.
Walau bagaimanapun, untuk jenis ubat tertentu, perubahan dadah boleh dibuat, dan ini dilakukan dengan menetapkan doktor atau dengan pengawasan doktor yang memperlakukan anda.
Oleh itu, disyorkan supaya anda berunding dengan doktor anda secara langsung mengenai aduan kesakitan anda dan memberikan ubat yang tepat untuk anda. Jika perlu, anda boleh memilih ubat sirap yang mempunyai bahan aktif yang sama, terutamanya ubat yang berlebihan yang tidak memerlukan preskripsi doktor.
Ini adalah maklumat yang boleh kami sampaikan.

"