Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Adakah ia menyakitkan apabila menyuntik difteri?

Anonim

Adakah suntikan ubat titisan disftheria kerana saya takut dok ""

Hello Rezky,

Terima kasih kerana bertanya.

Dipteria adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh bakteria Corynebacterium Diptheriae dan menyerang membran mukus dalam saluran pernafasan dan sangat menular. Gejala biasa yang muncul pada mulanya mengalami demam, rasa kelemahan, sakit sendi, kesukaran menelan yang kemudian ada membran putih kelabu nipis di tonsil atau tekak yang mudah berdarah jika dibebaskan.

Belum lama dahulu kekejaman difteri kembali menyebar dan menyebabkan kematian. Kematian ini disebabkan oleh komplikasi yang berlaku, boleh berupa kerosakan kepada otot jantung. Pencegahan yang boleh dilakukan adalah melalui vaksinasi difteri, supaya sistem imuniti dijangka terbentuk, supaya tidak mudah diserang olehnya, atau bagi seseorang yang telah dijangkiti, gejala-gejala itu boleh menjadi lebih ringan. Jadual vaksin diphtheria (DPT) adalah pada bayi berumur 2.3 dan 4 bulan dan 18 bulan, kemudian diulangi pada usia 5 tahun. Booster (Tdap / Tdap) pada usia 10-12 tahun dan (Td) pada usia 18 tahun. Boleh diulang setiap 10 tahun.

Kerana vaksin itu diberikan dengan suntikan, ia pastinya boleh menyebabkan sedikit kesakitan di kawasan suntikan. Beberapa kesan sampingan yang boleh berlaku:

  • Kemerahan atau bengkak sedikit, boleh disertai dengan rasa sakit atau kekejangan
  • Nyeri badan atau berasa lemah
  • Demam ringan

Jika ini berlaku, anda tidak perlu bimbang, aduan boleh hilang 2-3 hari selepas suntikan, tetapi jika aduan disertai oleh demam untuk menggigil kulit kelihatan ruam merah segera berjumpa dengan doktor anda untuk mengelakkan kesan yang lebih teruk.

Kepentingan vaksin diphtheria

Itulah yang saya boleh katakan, semoga bermanfaat.

"