Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Adakah saya mengalami gejala kehamilan?

Anonim

Petang, dokumen. Baru-baru ini, tempoh saya tidak teratur. Saya mempunyai haid pada 3-8 Januari 2 minggu kemudian, 23-25 ​​saya mengalami tetapi sangat sedikit. Kemudian pada bulan Februari saya menamatkan tempoh 5 hari saya. Saya mempunyai TP pada 8 Februari tetapi hasilnya negatif. Saya memeriksa Dr Spog dan pada ultrasound hasil rahim saya telah diperbesarkan. Doktor berkata kemungkinan kehamilan atau haid. Keesokan harinya ternyata saya menstruasi pada ke-9. Tapi peliknya, haid saya adalah 5 hari dan tidak banyak, dan hari 4-5 mempunyai bintik-bintik kecil, sekarang saya mempunyai pelepasan vagina atau bintik coklat sedikit. Adakah tanda-tanda kehamilan atau keabnormalan yang lain? Masalahnya adalah bahawa dari akhir bulan Januari saya mengalami loya hingga kini, mengalami sakit kepala, badan panas, ingin mengidap kencing, peningkatan nafsu makan, keletihan, kepekaan. ""

Hello Anggi, terima kasih kerana bertanya on.com :)
Saya akan cuba untuk menjelaskannya.
Anggi perlu tahu terlebih dahulu, secara amnya tempoh haid wanita adalah 3-5 hari dengan kitaran haid yang berkisar dari 21 hingga 35 hari dari hari pertama haid yang terakhir. Oleh itu untuk haid Anggi tidak ada masalah sama sekali, iaitu haid 5 hari dan hari 4-5 hanya dalam bentuk bintik-bintik. Tetapi tempat pada 18 Februari mungkin menjadi tanda kehamilan. Selain itu, disertai aduan mual, dll. Tetapi simptom yang secara semulajadi sedih juga boleh disebabkan oleh gejala penyakit lain. Seperti contohnya badan panas. Demam boleh disebabkan oleh banyak perkara seperti:

 • Demam tifoid atau Tifusak disebabkan oleh jangkitan bakteria dengan Salmonella typhi dan umumnya merebak melalui makanan dan minuman yang tercemar. Gejala yang berlaku pada umumnya adalah demam tinggi, cirit-birit atau sembelit, sakit kepala, sakit perut, dan rasa mual dan muntah
 • Jangkitan saluran kemih juga berlaku apabila BAK terganggu, kedua-dua kesakitan dan BAK adalah sedikit atau perasaan ingin meneruskan kencing ketika Anggi mengeluh
 • Appendicitis, appendicitis, sakit biasanya bermula dari pusat dan kemudian bergerak ke kanan bawah, disertai oleh demam, loya, muntah.
 • Etc.


Sebagai kesimpulan, gejala-gejala yang semulajadi semulajadi mungkin juga disebabkan oleh kehamilan tetapi tidak mungkin, dan tidak dapat mengesahkan kehamilan dari gejala-gejala yang baru disebutkan oleh Anggi. Anggi juga perlu tahu, gejala-gejala kehamilan dibahagikan kepada tanda pasti (testpack / hasil USG) dan tanda-tanda yang tidak menentu (haid, mual, muntah, perubahan payudara, bintik-bintik dan sebagainya). Anggi boleh membaca lebih lanjut dalam perbincangan berikut: Mengandung atau Tidak?
Sebagai permulaan, Anggi juga boleh memeriksa air kencing secara bebas menggunakan testpack (yang dijual secara bebas). Walau bagaimanapun, diperlukan 9-12 hari sejak proses penyerapan telur yang berjaya ke tandas HCG dikesan dalam air kencing (yang diperiksa melalui testpack). Jadi lebih baik sekarang untuk menunggu terlebih dahulu, kemudian cuba memeriksa air kencing menggunakan air kencing pertama pada waktu pagi (kerana air kencing masih tebal). Untuk lebih tepat, saya mengesyorkan bahawa Anggi berunding secara langsung dengan pakar obstetrik untuk pemeriksaan lanjut (seperti ultrasound) dan untuk mencari diagnosis definitif aduan yang sedang mengalami Anggi.
Langkah-langkah yang boleh dibuat oleh Anggi supaya peluang untuk hamil menjadi lebih besar:

 • Mengekalkan berat badan yang ideal, menurut Indeks Massa Tubuh
 • Senaman yang kerap, pergerakan yang cukup
 • Makan makanan yang tinggi vitamin C, vitamin E, buah-buahan dan sayur-sayuran
 • Mengurangkan makanan karbohidrat berlemak dan tinggi
 • Pengurusan tekanan
 • Jangan merokok, minum alkohol
 • Beberapa tips yang boleh dilakukan Anggi untuk hamil dengan cepat boleh Anggi melihat pautan berikut: Merancang Kehamilan


Semoga ia membantu, terima kasih Anggi :)
Salam, Dr. Mirra Mareta Supit

"