Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Bolehkah selaput dara mengubah bentuk atau air mata akibat geseran dengan zakar?

Anonim

Hello doc, saya agak panik kerana beberapa kali saya melakukan petting keras dan selama 3 hari ada sakit di sekitar vagina selepas melakukannya kali terakhir, tetapi ia tidak berdarah. Selepas itu saya cuba untuk memeriksa, ada perubahan dalam bentuk selaput dara saya, nampaknya membran semakin tebal tetapi lubang-lubang itu sedikit lebih luas tetapi hanya sedikit. Adakah itu bermakna selaput dara saya rosak atau bagaimana dok itu? Jika ia pecah, kenapa ia masih kelihatan seperti ia tersisa dan kelihatan lebih tebal? Sila jawab, doc. Terima kasih ""

Hi Misaamane,

Selaput dara adalah lapisan nipis seperti membran mukus yang mengelilingi atau menutup pembukaan faraj luar. Anda boleh membayangkan bahawa selaput dara adalah membran nipis dengan lubang di dinding. Anda perlu tahu bahawa terdapat banyak bentuk selaput dara, termasuk:

• bentuk anular (pusingan penuh): bentuk yang paling biasa

• Borang septum: selaput dara membentuk septum (sempadan) dalam mulut vagina

• bentuk fimbria: tidak teratur (tidak teratur)

• bentuk crimbiform

Air mata selaput dara itu tidak semata-mata diperoleh selepas hubungan seksual. Selaput dara juga boleh dikoyakkan kerana aktiviti fizikal, melancap, kecederaan. Dengan itu, selaput dara tidak boleh digunakan lagi sebagai tanda aras untuk keperawanan wanita. Air mata dalam selaput dara boleh meninggalkan bentuk tidak teratur bergantung kepada arah air mata. Walau bagaimanapun, pada wanita yang mempunyai selaput dara yang sangat elastik, walaupun mereka mempunyai penembusan seksual, masih ada kemungkinan bahawa selaput dara masih utuh. Oleh itu, anda tidak perlu bimbang tentang bentuk asas atau air mata dari selaput dara itu sendiri. Adalah berbeza jika terdapat keadaan selaput dara yang tidak ternilai atau selaput dara yang tidak mempunyai lubang. Secara umumnya keadaan ini wujud sejak lahir dan memerlukan pembedahan. Di samping itu, selaput dendam dalam bentuk creambiform (seperti lubang kecil) sering menemui kesukaran dalam hubungan seks sehingga ia juga memerlukan pembedahan untuk memperbaikinya.

Semoga bermanfaat, Dr. Yoni Cahyati

"