Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Tubuh tiba-tiba kaku, lemah, mulut sukar dibuka dan tubuh bergetar seperti sejuk

Anonim

Dokumen, saya ingin bertanya. Kakak saya berumur 23 tahun, dia telah mengalami gangguan bipolar untuk masa yang lama, dia juga cemas, takut, dan selalu mengadu ... tetapi hari ini kakak saya mengadu kerana dia takut, kakak saya tiba-tiba terdesak, mata kosong, mata sentiasa mencari ke atas, mulutnya sukar dibuka, lidahnya berdarah kerana menggigit, dia juga gemetar seperti sejuk, tetapi suhu badannya normal. Adakah itu menurut doktor epilepsi, apakah itu? Sila jawab dok ... ""

Selamat malam, terima kasih atas persoalannya
Penyakit nonepileptik psycogenic (PNES) atau kejang bukan epileptik adalah gangguan kesedaran, pergerakan atau tingkah laku yang serupa dengan kejang epileptik, tetapi tidak disebabkan oleh gangguan saraf di dalam otak seperti epilepsi dan tidak disertai dengan perubahan gelombang elektrik dalam
Rakaman elektroencephalogram (EEG) dan rakaman CT.
PNES mempunyai penyitaan ciri yang sangat mirip dengan epilepsi, oleh itu sering terdapat ralat dalam mendiagnosis PNES sebagai epilepsi. Diagnosis baru disyaki apabila memberikan terapi anti-penyitaan tidak memberikan respon yang diharapkan. Corak penyitaan yang dialami oleh pesakit dengan PNES dan membezakannya dari epilepsi sebenar adalah kehadiran pergerakan berulang-ulang pelvis yang mengepul, jarang ditemani oleh aduan pembedahan dan jarang mencederakan dirinya.
Faktor penyebab PNES termasuk:
- Keganasan dan pengabaian fizikal
- Keganasan seksual
- Gangguan psikiatri seperti gangguan keperibadian narcissistic atau histrionic, ciri keperibadian yang tidak stabil, kecemasan, kemurungan, dan gangguan bipolar.
Rawatan pesakit PNES termasuk pentadbiran anti-kecemasan dan anti depresi serta pendidikan dan psikoterapi.
Untuk memastikan diagnosis, anda perlu segera memeriksa dengan doktor. Dalam hal ini doktor perlu melakukan pemeriksaan fizikal, neurologi, status mental, dan pemeriksaan tambahan seperti pemeriksaan EEG dan CT. Adalah penting untuk membezakan kedua-dua keadaan ini lagi kerana ia berkaitan dengan jenis rawatan dan misdiagnosis akan menjejaskan kualiti hidup pesakit, keluarga mereka dan persekitarannya.
Itu sahaja, semoga membantu
Salam.

"