Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Bagaimana merawat edema pulmonari?

Anonim

assalamualikum dok, saya seorang pelajar tahun akhir. 7 bulan yang lalu Saya dimasukkan ke hospital dan dijatuhkan hukuman penyakit edema paru. selepas 1 minggu rawatan, saya menegaskan bahawa saya ingin pulang kerana masalah kewangan. selama 7 bulan yang lalu saya tidak menguasainya sehingga 2 hari yang lalu saya batuk darah disertai oleh demam dan dada saya merasakan bahawa tekak saya terlalu sakit. menurut doktor apakah itu berlaku kerana kecuaian saya? bagaimana saya harus memperlakukannya? Adakah ini terlalu buruk dok? terima kasih dok ""

Hello Tanti Laras,

Edema pulmonari adalah keadaan di mana terdapat cecair dalam alveoli pulmonari. Gejala edema pulmonari adalah sesak nafas (terutamanya apabila berbaring), batuk dengan darah dan busa, letih dengan cepat apabila bergerak. Edema pulmonari biasanya merupakan komplikasi dari penyakit lain seperti kegagalan jantung, gangguan injap jantung, hipertensi, sindrom kesusahan pernafasan akut, kecederaan paru-paru, lemas, dan jangkitan paru-paru.

Diagnosis edema pulmonari adalah berdasarkan sejarah penyakit, pemeriksaan fizikal, dan pemeriksaan sokongan seperti darah makmal, x-ray dada, ecg, catheterization jantung atau arteri pulmonari. Keadaan edema pulmonari teruk boleh mengancam nyawa dan memerlukan rawatan perubatan segera. Pengendalian diberikan biasanya memberi suplai oksigen, ubat diuretik, ubat kelas nitrat, dan ubat-ubatan lain yang disesuaikan dengan keadaan pesakit.

Oleh itu penjelasan saya, semoga bermanfaat.

"