Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Bagaimana anda melihat penutupan episod?

Anonim

Dokumen, saya ingin bertanya, bagaimana anda melihat hasil x-ray plat epiphyseal telah ditutup atau tidak. Adakah plat epiphyseal yang telah ditutup ditandakan dengan ketiadaan garis sekitar episod? jawab, terima kasih dok ""

Hi Saputra,

Terima kasih kerana bertanya.

Epiphyseal plate (plat epiphyseal, plat pertumbuhan) adalah sebahagian daripada tulang panjang yang dimiliki oleh kanak-kanak dan remaja. Bahagian ini terletak di kedua-dua hujung tulang panjang dan berfungsi sebagai tempat untuk pemendapan sel-sel tulang baru (osteoblast) yang menjadikan tubuh semakin tinggi.

Secara umum, keadaan plat epiphyseal dapat dinilai melalui pemeriksaan radiologi, termasuk juga pemeriksaan sinar-X (x-ray, x-ray). Pada peperiksaan ini, plat epiphyseal akan muncul sebagai garis yang melintang mendatar di hujung tulang. Inilah contoh penampilannya:

Plat epiphyseal yang disekat adalah struktur tulang paling lemah, bahkan lebih lemah daripada ligamen atau tendon sekitarnya. Oleh itu, plat epiphyseal lebih mudah terdedah kepada kecederaan. Sekiranya kecederaan cukup serius dan berlaku apabila plat epiphyseal tidak ditutup, pertumbuhan boleh dihalang.

Apabila dewasa, plat epiphyseal akan ditutup dan digantikan oleh sel tulang keras. Akibatnya, pada pemeriksaan radiologi, garis-garis pada plat epiphyseal sebelumnya jelas kelihatan kabur dan digantikan dengan tisu yang lebih padat. Dalam keadaan ini, seseorang tidak boleh secara semulajadi tumbuh lebih tinggi. Masa tepat penutupan plat epiphyseal boleh berbeza-beza, tetapi secara umumnya ia adalah sekitar umur 19 hingga 25 tahun. Walau bagaimanapun, untuk membezakan keadaan plat epiphyseal yang telah ditutup atau tidak, anda perlu berunding secara langsung dengan pakar, iaitu doktor atau pakar bedah ortpaedi.

Semoga ia membantu

Dr. Nadia Nurotul Fuadah

"