Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Bagaimana untuk merawat pesakit sciatica?

Anonim

Bagaimana untuk merawat pesakit schrizophrenic ?? Dadah yang telah diambil untuk haloperidol, dan pesakit kini enggan mengambil ubat, dan halusinasi sentiasa diikuti. Apakah langkah terbaik untuk dilakukan. ""

Hello angel ......

Terima kasih atas soalan anda.

Sebagai maklumat untuk anda, skizofrenia adalah gangguan psikologi kronik yang menyebabkan penghidap mengalami khayalan, halusinasi, pemikiran kacau, dan perubahan tingkah laku. Keadaan ini menyebabkan kesukaran penghidap membezakan antara realiti dan fikirannya sendiri.

Sehingga kini para ahli tidak tahu apa yang menyebabkan kemunculan skizofrenia. Keadaan ini difikirkan timbul kerana pelbagai kombinasi faktor psikologi, fizikal, genetik, dan persekitaran.

Pada asasnya, skizofrenia lebih cepat dikesan, lebih baik, kerana kemungkinan pemulihan akan lebih besar jika dirawat sedini mungkin.

Langkah terbaik yang boleh dilakukan adalah dengan mengambil ubat secara berkala dan disokong oleh sokongan dan perhatian orang terdekat. Jika memang pesakit tidak mahu mengambil ubat, kami sangat mengesyorkan membawa pesakit kembali untuk berjumpa doktor, supaya rawatan lanjut akan dilakukan.

Anda perlu tahu, walaupun dia telah sembuh, orang yang mempunyai skizofrenia masih harus dipantau. Ubat semata-mata bertujuan untuk mencegah gejala kambuh. Di samping itu, pesakit yang telah pulih, mesti dapat mengenali tanda-tanda kemunculan episod akut dan bersedia membincangkan keadaan mereka kepada orang lain.

Oleh itu penjelasan yang boleh kita sampaikan, mungkin berguna.

Salam,

Dr. Jati

"