Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Bagaimana menangani sakit reumatik selama satu minggu semasa menjalani rawatan kebijaksanaan?

Anonim

Hello dok, Saya menjalani rawatan pergigian yang paling muda (kanan bawah) dengan lubang di puskesmas. Pada mulanya saya disyorkan untuk melakukan PSA kerana lubang itu agak besar. Minggu pertama, kata doktor, saraf akan dimatikan terlebih dahulu. Itu juga minggu kedua kerana ia masih menyakitkan. Kemudian minggu ketiga, rawatan lanjut untuk menghapuskan bakteria. Sehingga berhampiran kelima minggu tidak ada masalah yang berkaitan dengan dok gigi saya. Tetapi dua hari sebelum saya kembali berunding, saya merasakan gigi saya sedikit sakit. Mungkin ia tidak terlalu menyakitkan, tetapi ia agak mengganggu. Saya memberitahu doktor saya aduan itu, maka saya diberi ubat asid mefenamic untuk melegakan kesakitan. Tetapi sejak kebelakangan ini kesakitan sebenarnya mengganggu dok, setiap kali terdapat tekanan (seperti perlanggaran dengan gigi atas, atau mengunyah makanan keras sedikit) gigi saya merasakan reumatik dan membuat saya pusing. Tebak apa yang perlu saya buat, doc? ""

Hi Arif,

Terima kasih kerana bertanya.

Kering, kedalaman lubang telah mencapai pulpa (akar gigi), sesungguhnya sering memerlukan rawatan yang lebih kompleks daripada rongga biasa. Untuk menangani lubang gigi yang cukup mendalam, doktor perlu terlebih dahulu menilai sejauh mana lubang gigi anda menyebabkan kerosakan pada komponen gigi, gusi dan kawasan sekitarnya. Biasanya, sebelum memutuskan tindakan rawatan yang perlu dilakukan, doktor akan menjalankan peperiksaan pergigian dan lisan yang menyeluruh, atau dibantu dengan peperiksaan X-ray jika perlu.

Rongga parawatan yang cukup dalam dapat dilakukan dengan melakukan rawatan saluran akar (PSA). Dalam prosedur ini, saraf gigi akan dimatikan supaya anda tidak merasa sakit. Di samping itu, keradangan tisu sisa di akar gigi akan dibersihkan sebelum akhirnya mengisi permanen atau pemulihan pergigian, contohnya dengan menggunakan gigi mahkota. Kesakitan sengit yang anda rasa pada masa rawatan ini mungkin menunjukkan keradangan yang belum selesai. Keadaan ini boleh disahkan oleh peperiksaan pergigian langsung. Dengan cara itu, doktor pasti dapat memberikan rawatan yang terbaik sebelum rawatan seterusnya.

Pada masa yang sama, anda boleh melegakan kesakitan yang anda rasakan dengan mengambil ubat penghilang rasa sakit, contohnya paracetamol. Kurangkan penggunaan makanan yang terlalu keras, terlalu sejuk atau terlalu panas terlebih dahulu. Sekiranya perlu, kurangkan makanan mengunyah terlebih dahulu di sisi gigi yang sakit, tetapi buat pertama kali mengunyah gigi yang lain. Jangan lupa, selalu berus gigi bersih, bersihkan antara gigi, dan bilas dengan ubat kumur antiseptik.

Semoga ia membantu

"