Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

bahaya dan rawatan cysts buah pinggang

Anonim

Doktor, baru-baru ini ibu saya (53 tahun, berat badan 32kg, ketinggian 158 cm) pada ultrasound dan mendapati 0.8cm berbutir batu dan sista ginjal berukuran 0.9cm. Dalam masa akan datang rancangan untuk penghapusan batu karang dirancang. Apa yang saya ingin tanyakan adalah sista ginjal berbahaya (0.9cm)? Apakah langkah-langkah pengendalian yang perlu diambil supaya masa depan tidak menjadi lebih buruk? Untuk gejala-gejala yang saya tidak dapat membezakan, kerana dia mempunyai batu empedu (0.8cm) dan mengalami kanser refluks yang erosif. Bolehkah sista ginjal ini (0.9cm) dirawat tanpa pembedahan? mungkin dengan mengambil ubat? Terima kasih terlebih dahulu. ""

Hi Lisia,

Tisu ginjal atau cyst ginjal adalah keadaan pembentukan tisu sista di buah pinggang. Tisu kusta adalah tisu yang berbentuk seperti beg dan mengandungi cecair yang boleh tumbuh pada pelbagai tisu badan. Cyst ginjal adalah salah satu daripada sista yang biasa berlaku di kalangan orang tua.

Anda tidak perlu terlalu bimbang tentang keadaan ini kerana kebanyakan sista ginjal adalah asimtomatik dan tidak berbahaya sehingga mereka tidak memerlukan rawatan tertentu. Bagaimanapun, sesetengah sista ginjal mesti dirawat dalam keadaan tertentu seperti jangkitan, pembesaran dan penindasan organ-organ di sekeliling, mengganggu fungsi buah pinggang atau mengalami pendarahan.

Tisu ginjal yang tidak disertai dengan keadaan ini memang boleh diabaikan, namun jika ini membuat ibu anda khawatir, ibu anda boleh berunding dengan pakar saluran kencing (urologi) untuk mendapatkan rawatan lanjut dalam bentuk aspirasi sista melalui laparoskopi (prosedur pembedahan).

Mudah-mudahan berguna,

Dr. Budiono

"