Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Bau buruk di hidung, apa yang menyembuhkan?

Anonim

Dokumen ingin bertanya. . Aq mulanya mendapat selesema dan selesema telah sembuh. . Tetapi 2 minggu kemudian, setiap kali anda tunduk atau berbaring, anda sering keluar dari hidung dan bau busuk. Trs setiap kali orang menelan merasa pahit dan telur busuk itu. . Perubatan apa itu dok. ""

Hi.

Flu adalah jangkitan virus yang sering berlaku dalam kehidupan seharian. Flu boleh menyebabkan gejala seperti batuk, hidung berair, demam, sakit kepala, sakit badan, dll. Selalunya selesema boleh sembuh sendiri dalam masa kurang lebih 1 minggu dengan rehat yang secukupnya dan penggunaan makanan berkhasiat.

Dari keadaan yang anda rasa, perasaan itu sering berbau tidak menyenangkan dan menelan rasa pahit, mungkin disebabkan oleh sinusitis. Sinusitis adalah penyakit yang berlaku di rongga sinus. Sinusitis boleh berlaku pada orang yang mempunyai sejarah batuk sejuk. Sinusitis biasanya boleh menyebabkan gejala seperti:

- Sakit kepala atau sakit di kawasan di sekitar pipi

- demam

- Bau bau busuk

- Mengeluarkan titisan hidung (ada lendir yang jatuh ke dalam tekak)

- lain-lain

tetapi selain itu, keadaan yang anda alami juga boleh disebabkan oleh sebab-sebab lain seperti:

- Abses di kawasan hidung

- gangguan saraf penciuman

- Keradangan tekak

- Bengkak tonsil

-etc

Oleh itu, untuk memastikan penyebab keadaan anda, anda perlu semak terus dengan doktor anda supaya pemeriksaan lanjut dapat dilakukan. Mungkin kemudian akan ada pemeriksaan tambahan seperti ujian darah, x-ray, CT scan jika perlu.

Adalah disyorkan agar anda mengambil makanan berkhasiat dan mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan yang mencukupi. Jangan gunakan alkohol dan jangan merokok. Dan anda boleh menyemak atau berunding terus dengan pakar ENT.

Artikel berikut boleh dibaca mengenai sinusitis

semoga berguna. terima kasih

Dr. danny

"