Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Bayi dibalut kord dan perut terasa menyakitkan

Anonim

doc, kehamilan saya adalah 35w5d ... akhirnya kedudukan bayi itu breeched dan terikat dengan tali pusat pada leher 1x .. beberapa hari kemudian saya merasa seperti ada seseorang yang menarik di sebelah kanan yang terasa kencang ... apa pengaruh posisi bayi umbilical cord atau bukan dok? tolong sampaikan saya terima kasih ""

Hello. Pada trimester ketiga kehamilan, tekanan pada perut ibu akan bertambah besar. Ini mewujudkan rasa tidak selesa dan menyebabkan sakit dan sakit. Ini dipengaruhi oleh kedudukan dan berat janin. Dan berat janin dan jumlah kandungan yang meningkat setiap minggu menyebabkan tekanan dan galakan supaya sakit di bahagian perut, pinggang, tulang belakang dan sesak nafas sering berlaku pada wanita hamil. Dalam rahim, janin dilindungi oleh amnion (cecair amniotik) supaya kedudukan janin dapat berubah untuk menyesuaikan diri dengan keadaan yang selesa dengannya.

Kord pusam sering berlaku kepada janin, kerana kedudukan dalam rahim masih bergerak aktif dan berubah. Kedudukan ini boleh terus berubah sehingga tempoh kelahiran. Jangan risau. Pastikan pemantauan keadaan janin dengan merasakan pergerakan aktif janin dan mengendalikan doktor dengan gigih.

Mudah-mudahan berguna

Dr. Eni Yulvia S

"