Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Paras-paru mengikis dan timbul

Anonim

Dok itu digunakan untuk menjadi kemalangan dan menyebabkan luka mendalam pada kaki saya dan dijahit. dia pulih panjang dok, lebih daripada satu bulan dan ia masih menyakitkan jika dia memegangnya. tetapi selepas pulih parutnya menjadi hitam dan muncul 1cm. Adakah terdapat cara untuk parut saya tidak timbul dan warna berubah menjadi seperti warna kulit atau menyamar. tolong bantu dok. terima kasih ... ""

Hai, jika parut timbul kemungkinan keadaan ini adalah keloid, yang merupakan pertumbuhan tisu parut / berserat pada luka untuk menebal. Keloids biasanya lebih gelap daripada kulit di sekelilingnya. Tisu keloid boleh tumbuh di mana-mana bahagian badan, dan boleh terbentuk kerana sebarang parut seperti luka tercalar, bekas luka pembedahan, luka bakar, parut jerawat dan sebagainya. Untuk mengatasi keloids terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan:

  • Injeksi steroid intralesional, dilakukan 1-2 minggu sehingga keloid keloid
  • Cryotherapy, yang merupakan prosedur untuk membekukan keloid dengan nitrogen cecair supaya keloids mengurai
  • Laser, yang merupakan pancaran laser untuk meratakan keloids dan memudar warna kehitaman
  • Pembedahan untuk memotong tisu keloid
Anda perlu berunding dengan doktor supaya anda dapat melakukan pemeriksaan fizikal untuk menentukan sebab dan diberi rawatan sesuai dengan syarat-syarat. Baca halaman artikel berikut: Punca keloids dan cara mengatasinya. Muliani Sukiman

"