Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Ketulan di dalam hidung dan sering membesarkan atau mengecut

Anonim

Selamat pagi doc, Hello doctor Saya ingin bertanya, di dalam hidung saya ada benjolan tapi kadang-kadang ia mengecut diperbesar dengan sendirinya, kadang-kadang di hidung kanan kadang-kadang di hidung kiri. Tetapi saya tidak merasakan apa-apa. Itulah sebabnya, doktor? Terima kasih terlebih dahulu. ""

Selamat pagi, terima kasih kerana bertanya. Gumpalan hidung boleh berlaku disebabkan pelebaran saluran darah, keadaan perubatan yang dipanggil polip, tindak balas alahan, atau tumor. Kerana anda tidak merasakan apa-apa, maka kemungkinan besar ia tidak berbahaya kerana biasanya dalam tumor atau keadaan malignan lain, anda akan merasakan kesesakan, hidung mendadak, pening atau gejala yang mengganggu lain.

Tetapi sudah pasti, adalah lebih baik jika anda berunding dengan doktor ENT anda, kerana semangat yang anda boleh, tidak semulajadi untuk orang biasa mempunyai benjolan yang hilang dengan sendirinya. Dengan memeriksa dengan doktor ENT, anda akan segera mendapatkan pemeriksaan menyeluruh dan rawatan yang mencukupi jika diperlukan.

Apa yang jelas buat masa ini, anda perlu memberi perhatian pada bila-bila masa apabila seketul itu muncul, sama ada hanya pada waktu pagi, sama ada hanya di tempat yang berdebu atau dalam keadaan tertentu yang lain. Anda juga harus memberi perhatian kepada sama ada ahli keluarga anda mempunyai keluhan yang sama seperti anda, kerana maklumat ini akan sangat berguna untuk doktor THT anda dalam membuat diagnosis. Berharap awak dapat pulih tidak lama lagi.

Itu sahaja, semoga membantu.

Dr. Amadeo D. Basfiansa

"