Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Ketulan pada kulit bawah kulit

Anonim

Halo doktor, saya berumur 23 tahun. Saya sedang hamil selama 2 bulan. Tetapi akhir-akhir ini ketiak kanan saya menyakitkan, dan apabila saya melihat ia tiada apa-apa dalam kulit ketiak saya (jerawat / bisul) ... Tetapi jika saya memegang kawasan yang terjejas terdapat benjolan kecil di kulit ketiak saya. Jadi jika ia dilihat dari luar kulit ketiak saya itu baik-baik saja ... Itulah sebabnya doktor? ... terima kasih ""

Selamat malam Reni Yulianti Dk,

Gumpalan semut memang mengganggu dan terdapat banyak sebab, contohnya:

1. Nodus limfa bengkak

2. Skintag (ketuat) berada di permukaan kulit dan tidak berbahaya

3. jangkitan bakteria

4. Kista (benjolan di bawah kulit, berdinding dan penuh dengan bendalir)

5. Lipoma (penambahan lemak)

6. Boleh juga menjadi penyakit yang lebih serius, sebagai contoh:

a. Lymphoma (kanser nodus limfa)

b. Fibroadenoma (pertumbuhan tidak normal tisu berserabut tidak kanser)

Secara amnya, doktor perlu melakukan pemeriksaan fizikal yang lebih lanjut untuk melihat bagaimana ciri-ciri benjolan (saiz, bentuk, permukaan, kelembutan atau tidak, keadaan kulit di sekelilingnya, konsisten, dan boleh dipindahkan atau tidak) dan jika perlu pemeriksaan lain seperti pemeriksaan darah, mamogram jika ia seorang wanita, atau biopsi.

Jika kesakitan boleh mengambil ubat anti-sakit seperti paracetamol dan kompres panas di kawasan yang terjejas. Terapi untuk ketulan ini berbeza-beza bergantung kepada keadaan, jika jangkitan bakteria doktor akan menetapkan antibiotik. Tetapi jika ketulan itu kanser maka anda memerlukan pembedahan, kemoterapi, dan radiasi.

Jadi, semoga ia berguna.

Salam, Dr. Natasha.

"