Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Berapakah usia maksimum untuk pertumbuhan gigi selepas ia dikeluarkan?

Anonim

Selamat malam doc, saya berbunga pada usia 17 ... kira-kira 3/4 sebulan yang lalu saya mengeluarkan gigi di sebelah kiri dok, adakah gigi saya masih membesar dok? Saya menarik 2 molar pada waktu yang sama dok, kerana molar pertama terdedah kepada polip, dan molar kedua berongga. dan di belakang gusi gigi 1 muncul tetapi kedudukan katil dok bolehkah gigi tumbuh? dan gigi yang muncul dalam kedudukan yang pelik adakah anda mempunyai pengaruh pada gigi yang saya tarik keluar dok? sila jawab ya doc :) terima kasih ""

Halo Bunga,

Manusia mempunyai 2 jenis gigi sepanjang hidup mereka, iaitu gigi susu dan gigi kekal. Di sini kita akan memberi tumpuan lebih kepada molar. Terdapat 2 jenis molar iaitu molar depan dan molar belakang. Para prajurit / premolar adalah 2 molar di sebelah anjing, sebanyak 8 gigi. Walaupun gigi molar / molar adalah molar di belakang molar depan, bilangannya adalah antara 8-12 keping.

Seperti yang ditunjukkan pada gambar molar depan akan tumbuh selepas gigi gigi susu bertarikh sekitar umur 10-12 tahun. Manakala molar belakang akan bertambah apabila umur 6-21 tahun. Semua gigi gerah belakang adalah gigi kekal, supaya jika anda menarik mereka, mereka tidak akan tumbuh gigi lagi.

Dalam kes anda, apakah geraham itu? Muka depan atau belakang? Jika apa yang anda tambahkan ialah molar belakang tidak akan tumbuh semula. Penyelesaian yang boleh diberikan ialah memasang gigi palsu.

Bagi gigi kebijaksanaan / gigi belakang yang tumbuh di kedudukan tidur, mereka dipanggil malocclusions gigi atau gigi yang memberi impak di mana gigi tumbuh dari penjajaran atau tidak boleh menyebabkan aduan sakit. Adalah disyorkan agar anda berunding dengan doktor gigi anda selanjutnya supaya anda dapat melakukan pemeriksaan langsung untuk menentukan keadaan gigi kebijaksanaan anda sehingga anda dapat diberi perawatan yang tepat. Mengendalikan gigi yang mengalami impaksi boleh dilakukan dengan menarik gigi atau dengan melakukan pembedahan pada gusi.

Berikut adalah artikel yang berkaitan dengan topik soalan anda:

Anatomi pergigian
Pelbagai masalah gigi kebijaksanaan

Terima kasih dan semoga membantu,

Dr. Devika Y

"