Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Tempat hanya di tapak tangan dan bahagian tengah kaki

Anonim

Halo doktor, adakah anda dapat melihat gambar ini? http://bit.ly/2Qy9Vvk Kadang-kadang ia juga tidak kadang-kadang gatal atau tidak. Jika kad, kulit akan mengupas kulit mati. Dan itu tidak menambah atau kurang. Sy 26 tahun, Boy dan saya mempunyai sedikit tekanan atau lebih daripada 4 minggu pemikiran. ""

Hello Anang, terima kasih atas kesediaan anda untuk bertanya on.com

Aduan yang anda alami boleh disebabkan oleh kelopak mata, kalus atau ketuat. Lebih baik jika anda melihat doktor untuk pemeriksaan lanjut. Umumnya, aduan ini muncul akibat geseran akiban atau tekanan berulang pada tapak kaki atau kaki. Kadang-kadang disertai dengan sakit, tetapi ada yang tidak menyakitkan.

Mengubati telur, ketuat atau calluses boleh dilakukan menggunakan ubat atau melalui pembedahan. Ubat yang sering digunakan untuk menghilangkan kulit mengandungi asid salisilat, asid laktik atau polidokanol yang berfungsi dengan menipis permukaan kulit yang bermasalah. Masa yang diperlukan antara beberapa hari hingga minggu bergantung kepada keterukan keadaan yang dialami.

Jika prosedur telah dijalankan tetapi belum berjaya, atau aduan hilang dan timbul maka anda harus berunding diri dengan doktor dermatologi untuk pentadbiran selanjutnya

semoga berguna

"