Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Titik merah dan berair

Anonim

Assalamualaikum, dok selamat pagi, saya hanya mempunyai bintik-bintik merah dan berliku di sebelah kiri pinggang saya, mula-mula saya menyedari apabila saya mandi, ketika saya mengusap punggungku saya merasakan sesuatu yang kasar di bahagian belakang kiri saya ketika saya melihat di cermin saya hanya menyedari ternyata ada bintik-bintik di punggung saya, bintik-bintik dalam bentuk pengumpulan pada 1 titik tetapi ada beberapa nanah kecil di atasnya (nanah adalah kira-kira saiz semut / seperti zit). Kemudian ketika saya memeriksa pinggang kiri saya ada merah yang mungkin gejala yang sama di punggung saya, keesokan harinya jumlah dan saiz bintik-bintik ini meningkat dan yang hanya berbentuk seperti zits berubah seperti air. Apakah penyakit kulit ini betul? tiada gejala gatal-gatal atau tanda-tanda penampilan bintik-bintik ini. Sementara itu saya hanya menggunakan bawang putih + minyak zaitun untuk merawatnya. kerana sebelum ini, saya juga mempunyai bintik-bintik di leher saya, tidak hanya bersemangat dan berair, dan ubat tradisional ini berkesan dalam penyembuhan dalam 4 hari. terima kasih, salam ""

Waalaikumsalam, Cik Suriwati. Terima kasih kerana bertanya.

Nodul berisi cecair kecil di kulit juga dipanggil vesikel. Vesikel biasanya sekitar 5-10 mm diameter atau kira-kira saiz pentul besar atau kacang hijau. Pelbagai gangguan boleh menyebabkan penampilan vesikel pada kulit, mulai dari cacar air, tindak balas alahan, kerengsaan kulit, kepada gangguan autoimun.

Chickenpox adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus varicella-zoster. Selain mengalami kemerahan kulit yang disertai dengan vesikel, pesakit cacar air biasanya mengalami demam, sakit kepala, dan selera makan menurun. Pesakit juga biasanya mengadu keletihan. Demam, sakit kepala, dan penurunan selera makan biasanya meningkat dalam masa beberapa hari, tetapi vesikel hilang secara beransur-ansur dan hanya hilang sepenuhnya selepas 2-3 minggu.

Reaksi alahan dan kerengsaan pada kulit juga boleh menyebabkan vesikel. Lihatlah objek di sekeliling anda, adakah terdapat objek yang baru anda gunakan di kawasan belakang. Iritasi pada kulit yang sering menyebabkan vesikel di bahagian belakang termasuk kerengsaan akibat cecair badan serangga (dermatitis venenata). Serangga yang dimaksud adalah tomcat. Penyakit kulit akibat tomcat sering berlaku dan dibincangkan dalam media. Lihat lagi untuk serangga kecil di atas katil atau sofa di mana anda tidur atau bersandar.

Gangguan autoimun tertentu juga boleh menyebabkan vesikel. Walau bagaimanapun, biasanya vesikel dalam gangguan autoimun lebih besar dan berbentuk seperti lepuh. Gangguan ini sering berlaku pada pesakit tua. Gangguan ini disebabkan oleh fungsi imun terjejas, jadi lepuh muncul pada kulit yang penuh dengan air.

Lebih baik jika anda pergi ke pakar dermatologi untuk pemeriksaan. Jangan berikan bawang putih atau minyak zaitun ke tempat ini kerana ia boleh menyebabkan kerengsaan yang teruk atau luka dan jangkitan bakteria kulit. Jika sebelum ini bintik-bintik yang hilang, bukan kerana bawang dan minyak zaitun, tetapi mungkin cara bintik-bintik itu boleh hilang sendiri. Tompok-tompok boleh hilang dengan sendirinya dalam masa yang cepat, terutamanya di tempat yang disebabkan oleh tindak balas alahan atau kerengsaan. Pastikan kulit anda bersih dengan mandi menggunakan sabun dua kali sehari. Elakkan menggunakan sabun antiseptik yang boleh membuat kulit kering.

Itulah maklumat yang boleh saya sampaikan. Semoga ia membantu.

Salam,

Dr. Selvi

"