Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Bolehkah sakit gigi menyebabkan gondong?

Anonim

Dokumen petang, saya ingin bertanya. Saya sering mengalami kerosakan gigi kerana lubang berlubang dalam gigi graham. Akhirnya, ke doktor gigi, doktor tidak boleh lagi mengurut gigi kerana lubangnya terlalu besar. Sekarang ia berada dalam lubang gigi yang seperti tumbuh daging atau meninggalkan gusi. Apa yang saya ingin tanya, adalah sakit gigi boleh menyebabkan cendawan hingga 3 hari terakhir saya merasa sakit pada rongga tersebut, kerana saya masih boleh mengabaikannya. Tetapi hari ini kesakitan di gigi saya kelihatan bengkak, saya rasa ia seperti cendawan. Sakit gigi ini juga menyebabkan telinga dan kepala saya menjadi menyakitkan. Terima kasih sebelum dok ""

Hello Egie

Sakit gigi tidak akan menyebabkan penyakit gondong, kerana penyakit gumps itu sendiri berlaku akibat daripada jangkitan virus paramyxovirus, yang serupa dengan selesema jika kita bernafas di udara yang telah tercemar oleh orang yang terkena gondong.

Walaupun sakit gigi tidak akan menyebabkan gondong, sakit gigi yang tidak dikendalikan dengan betul akan menyebabkan jangkitan serius yang kemudiannya akan menyebabkan keadaan perubatan seperti abses. Abses ini adalah pembentukan beg yang penuh dengan nanah yang akan terus berkembang jika tidak ditangani. Oleh kerana terdapat abses, tisu akan kelihatan bengkak dan diperbesar dengan kesakitan.

Sakit di telinga dan kepala boleh disebabkan oleh keadaan sakit gigi yang disebut sakit atau kerana proses keradangan telah berkembang sehingga tisu sekitarnya juga menjadi meradang akibat jangkitan.

Sakit gigi yang tidak dirawat juga boleh mencetuskan sinusitis, penyakit reumatik, gangguan saluran darah yang kemudiannya membangkitkan strok.

Oleh itu, janganlah meremehkan sakit gigi, jika memang ia tidak boleh ditambal, maka ia adalah dinasihatkan supaya mengeluarkan gigi, agar tidak menjadi medium kuman berkembang.

Artikel berkaitan untuk mendengar kerosakan gigi kecuali risiko penyakit

Mudah-mudahan berguna

Dr. Arnold

"