Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Cecair hijau selepas SC

Anonim

Salam ... Doc, 6 Disember 2017 Saya melahirkan di SC kerana cecair amniotik tidak cukup lagi. Post-SC, tidak ada aduan, tetapi selepas umur 45 hari, cecair hijau keluar. Maaf, warna itu seperti kahak, tetapi tidak berbau dan gatal. Awalnya saya fikir ia adalah leucorrhoea tetapi sehingga kini ia masih keluar. 60 hari umur air kencing bayi saya sangat padat. Adakah itu munasabah atau adakah ia menunjukkan tanda-tanda penyakit? Sila jawab, doc. Terima kasih ""

Hello, terima kasih atas persoalan yang anda sampaikan.

Dari aduan yang anda buat, ini jelas adalah keadaan yang tidak normal.

Kehadiran cecair hijau dari kanal lahir, tetapi tidak berbau dan tidak gatal, saya fikir ia perlu dinilai untuk tujuan itu. Punca penyebab yang paling biasa ialah penyebab lain seperti kehadiran fistula (saluran yang tidak normal) ke saluran penghadaman juga perlu dipertimbangkan, kerana satu-satunya sumber cecair hijau yang dihasilkan oleh badan adalah hempedu.

Menghidupkan warna tebal pada umumnya menunjukkan keadaan dehidrasi, atau kerana adanya pigmen warna tertentu dalam air kencing, seperti bilirubin, atau kerana jangkitan, atau kerana kehadiran darah. Pemeriksaan air kencing mesti dilakukan dalam keadaan ini.

Saya fikir anda perlu mengawal doktor, pertama anda boleh melawat ahli obstetrik anda untuk menyampaikan ini supaya keadaan ini berkaitan dengan keabnormalan organ-organ pembiakan, jika tidak dari sistem reproduktif maka konsultasi dengan seorang internis mungkin diperlukan untuk memastikan punca itu.

Pada masa ini saya fikir tiada rawatan yang boleh dilakukan sehingga punca disahkan. Pastikan anda minum cecair / air yang mencukupi.

bahagian caesarean

Itulah yang saya boleh katakan, semoga bermanfaat.

Dr. LIli

"