Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

bagaimana untuk hamil dengan cepat

Anonim

doc doc Saya ingin bertanya 3 tahun yang lalu saya menjalani pembedahan sista ovari dan sehingga sekarang saya tidak hamil, bagaimana pula supaya saya dapat hamil tidak lama lagi dari pemeriksaan doktor saya dan suami saya dalam keadaan yang sihat tidak saya hamil kerana pembedahan yang saya telah menjalani. ""

Hello niinalok,

Kista ovarium adalah keadaan di mana terdapat kantung yang dipenuhi bendalir di dalam ovari yang merupakan organ untuk menghasilkan telur setiap bulan. Fungsi ovari akan terganggu akibat sista supaya ia boleh menyebabkan gejala seperti pendarahan yang berlebihan semasa haid, kesakitan semasa bersetubuh, kesukaran membuang air besar atau membuang air kecil dan jika bersaiz besar boleh menjadikannya berisiko jadi perlu untuk segera menjalani pembedahan.

Kista itu sendiri secara umumnya boleh dikeluarkan dengan prosedur operasi tanpa mengganggu ovari sehingga tidak mengganggu kesuburan kecuali jenis sista yang lebih kompleks sehingga rawatan melalui pembedahan dapat mempengaruhi kadar kesuburan penderita. Sekiranya operasi disertai dengan pengalihan satu ovari memang boleh menjejaskan kesuburan sedikit, tetapi ovari yang tersisa di sisi lain akan memberi pampasan dan terus menghasilkan hormon dan telur supaya kemungkinan mengandung dan mempunyai anak tetap.

Untuk dapat hamil dengan cepat, anda dan pasangan anda perlu menafsirkan beberapa perkara seperti masa subur, rutin yang berkaitan di mana sepanjang tempoh subur perlu lebih sengit dalam menangani, mengelakkan stres atau aktiviti yang membuat anda letih, memohon gaya hidup yang sihat, elakkan kebiasaan seperti meminum kafein atau merokok, dan Tidak perlu bimbang bahawa anda boleh kembali kepada seorang doktor untuk hamil mengikut syarat anda dan suami anda.

Juga baca artikel tentang penyebab ketidaksuburan pada wanita.

Mudah-mudahan berguna,

Dr. Adhi P.

"