Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Cara menangani kehilangan pendengaran untuk masa yang lama

Anonim

Doc ... nenek saya tidak pernah mendengarnya lama, apakah ubat yang berkesan, dok? "

Selamat siang, terima kasih kerana bertanya. Untuk memahami kehilangan pendengaran, pertama anda perlu memahami bagaimana proses pendengaran. Untuk dapat mendengar, gelombang bunyi akan ditangkap melalui kedua-dua telinga dan kemudian difokuskan ke telinga telinga. Selepas memasuki saluran telinga, bunyi itu akan menyebarkan ke arah gendang telinga. Gelendong itu kemudian akan bergetar tulang pendengaran, masuk ke dalam saraf, kemudian diterima oleh otak.

Matlamat kami untuk menerangkan perkara di atas adalah untuk menunjukkan bahawa proses pendengaran tidak mudah, dan gangguan pada mana-mana bahagian mekanisme, kedua-dua telinga, telinga gondrong, jangkitan rongga telinga tengah di mana tulang pendengaran, keabnormalan gelombang yang menerima sel-sel kerana umur, gangguan saraf dan sebagainya, semuanya boleh menyebabkan kehilangan pendengaran.

Jadi, jika anda benar-benar ingin tahu apa yang menyebabkan kehilangan pendengaran kepada nenek anda dan tahu kaedah yang boleh mengatasinya, kami mencadangkan anda memerlukan pemeriksaan mendalam oleh pakar, doktor ENT. Dengan memeriksa dengan doktor ENT, ia akan diketahui di mana nenek anda mengalami proses pendengaran, dan rawatan apa yang boleh ditentukan dengan baik.

Sementara itu, elakkan menggunakan ubat atau bahan alternatif yang menuntut untuk memulihkan pendengaran kerana sering ini menyebabkan kerosakan yang lebih teruk. Oleh itu, semoga menjawab soalan anda.

Dr. Amadeo D. Basfiansa

"