Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Bagaimana untuk menangani kerosakan saraf pada pesakit kencing manis

Anonim

Maaf doc saya ingin bertanya .. Bolehkah kerosakan saraf pada pesakit penderita diabetik disembuhkan ... kerana saraf ibu saya telah terjejas? ""

Hello Rifan, terima kasih atas soalan anda

Neuropati diabetes adalah kerosakan saraf yang berlaku pada pesakit kencing manis sebagai satu bentuk komplikasi jangka panjang untuk meningkatkan kadar gula darah dalam tubuh. Kerosakan serat saraf boleh berlaku di pelbagai bahagian badan, seperti kaki, kaki, tangan, lengan, jantung, saluran pencernaan atau saluran kencing. Sehingga sekarang, seperti penyakit yang mendasari, neuropati diabetes tidak dapat disembuhkan. Walau bagaimanapun, dengan pengambilan ubat atau terapi fizikal, aduan yang timbul dapat diatasi / dikurangkan.

Gejala neuropati diabetik bergantung kepada bahagian gentian saraf yang terlibat, contohnya:

  • dalam anggota badan: kesemutan, kesakitan, atau kebas pada kaki, kaki, tangan atau lengan
  • di jantung: menurunkan tekanan darah ketika mengubah posisi (hipotensi ortostatik), meningkatkan kekerapan jantung
  • dalam sistem kelamin: vagina kering (wanita), orgasme sukar, disfungsi erektil (lelaki)
  • saluran kencing: pembedahan (tidak dapat mengawal kencing / inkontinensia kencing)

Sebagai tambahan kepada pemeriksaan fizikal oleh doktor, pemeriksaan tambahan diperlukan untuk menentukan diagnosis neuropati diabetes, seperti ujian darah, pemeriksaan laju konduktif saraf, elektromilografi, dan sebagainya. Rawatan bertujuan untuk melambatkan kemajuan penyakit, melegakan kesakitan, untuk memulihkan fungsi tubuh. Jika ubat tidak mencukupi aduan aduan yang timbul, doktor boleh mengesyorkan terapi tambahan, seperti terapi fizikal dan akupunktur. Bincang dengan seorang internis yang mengendalikan ibu anda

Mudah-mudahan maklumat ini berguna

Dr. Lili

"