Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Bagaimana untuk menghilangkan bekas luka tidak sengaja pada siku

Anonim

Hello doc, tangan saya pada siku adalah kemalangan kerja, tanda itu kelihatan dan seratnya juga banyak. Apakah rawatan yang boleh menjadikan ia kelihatan agak lancar? Atau kelihatan baik ""

Selamat malam, terima kasih kerana bertanya. Parut yang muncul di kulit sering mengganggu penampilan. Bagi kedua-dua lelaki dan wanita, bersama-sama dengan zaman, orang biasanya mula memperhatikan penampilan kulit mereka yang baik sebagai salah satu cadangan untuk meningkatkan keyakinan mereka.

Terdapat pelbagai cara untuk membuang parut, kedua-dua alat semulajadi dan menggunakan. Untuk yang semula jadi, seperti menggunakan krim, salap, atau mengambil makanan tambahan dan makanan yang mengandungi vitamin E, seperti bijirin, kacang dan sayuran hijau. Kemudian lidah buaya juga boleh digunakan dengan menggosoknya pada parut dengan urut sedikit pada tahap dan kemudian biarkan berdiri 30 minit sebelum membilas dengan air. Madu juga boleh digunakan dengan memohon kepada bahagian parut dan membalutnya menggunakan pembalut. Waktu tunggu lebih lama, yang semalaman hanya mengeluarkan pembalut pada waktu pagi dan bersihkannya menggunakan air suam.

Jika kaedah semulajadi terlalu menyusahkan atau tidak berjaya, pilihan lain adalah menggunakan peralatan perubatan. Antara pilihan ialah:

  • Dermabrasion dan microdermabrasion. Gunakan alat khas untuk mengikis bekas luka sehingga kulit licin sama rata
  • Suntikan steroid, terutamanya bagi mereka yang mempunyai luka keloid
  • Pemaparan semula laser, yang berfungsi lebih kurang sama seperti pencapaian
  • Bulu bertekanan berminyak, yang dimaksudkan untuk kebakaran besar

Sudah tentu, kerana kaedah ini dilakukan dengan bantuan seorang doktor, anda tidak perlu risau tentang apa yang paling sesuai kerana doktor anda akan melakukannya untuk anda. Kerana itulah cadangan kami, anda harus memeriksa parut anda dengan pakar dermatologi atau di klinik kecantikan untuk melihat langsung, dan rawatan yang terbaik untuk anda. Oleh itu, semoga menjawab soalan anda.

"