Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

bagaimana merawat alahan sejuk

Anonim

gini doc, setiap kali saya mandi dalam air terjun atau air dari musim bunga, lengan saya kelihatan putih dan tidak gatal, tetapi seluruh badan tidak dok, tetapi jika saya mandi dengan air sumur ia bertembung dari dok, bagaimana saya cuba ? ""

Hello Budi ..... Terima kasih atas persoalan anda Keadaan yang anda alami dalam bentuk alergi sejuk dalam bahasa perubatan juga dipanggil urtikaria sejuk, di mana keadaan ini menyebabkan luka gatal yang muncul dan kulit menjadi kemerahan. Alergi sejuk biasanya muncul apabila kulit terdedah air sejuk atau sejuk, dalam keadaan berangin dan lembap, memegang objek sejuk, apabila memakan air sejuk, dan lain-lain Gejala yang boleh timbul termasuk:

  • bengkak tangan == biasanya apabila memegang objek sejuk
  • Luka gatal muncul
  • tekak terasa bengkak == jika anda minum atau makan makanan sejuk
  • kemerahan kulit
  • dsb.
Sebenarnya tiada rawatan khusus untuk merawat alergi sejuk, biasanya aduan akan hilang sendiri. Tetapi jika ia agak mengganggu, anda boleh mengurangkan gejala-gejala yang timbul dengan mengambil antihistamin. Jika alergi sejuk adalah sangat biasa dan cenderung lebih kepada kemerosotan, segera lawati pakar dermatologi untuk melakukan beberapa rawatan lanjut. Klik artikel di bawah untuk maklumat lanjut: ALERGY INI ADALAH penjelasan yang boleh kita sampaikan, semoga bermanfaat. Salam, Dr. Jati

"