Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Cara mencegah plasenta melekat

Anonim

Dock pagi, saya hamil selama 9 bulan, kehamilan pertama ini menginginkan kelahiran normal dan berfikir tentang plasenta yang melekat, penyebab plasenta yang melekit yang sering saya temukan di google.

Halo,

Plasenta adalah organ yang membentuk rahim semasa kehamilan bermula. Fungsi plasenta adalah penyedia nutrien dan oksigen untuk janin dan menjaga kebersihan darah daripada bahan yang tidak diperlukan. Secara amnya, plasenta akan dilekatkan ke atas atau sisi dinding rahim semasa kehamilan.

Di bawah keadaan normal, plasenta akan diturunkan 5-30 minit selepas bayi dilahirkan. Walau bagaimanapun, apabila plasenta dipegang dalam rahim atau tidak melebihi lebih daripada yang sepatutnya, iaitu 30-60 minit selepas buruh, ia dipanggil pengekalan plasenta (plasenta melekit). Ini adalah salah satu punca kemunculan pendarahan selepas bersalin yang boleh membahayakan keselamatan ibu.

Penyebab pengekalan plasenta tidak diketahui dengan jelas, tetapi terdapat beberapa perkara yang boleh mencetuskan pengekalan plasenta, iaitu:

  • Penguncupan uterus yang lemah
  • Plasenta dilekatkan pada dinding uterus
  • Wanita hamil berusia lebih dari 30 tahun
  • Buruh pramatang
  • Gangguan pembekuan darah
  • Pesakit dengan hipertensi atau tekanan darah tinggi
  • Sejarah kuret atau mempunyai bahagian caesar

Gejala-gejala pengekalan plasenta adalah pendarahan tanpa henti, pengurangan susu ibu, kesakitan yang tidak tertahankan, demam, dan pembebasan beberapa tisu plasenta yang bau tidak menyenangkan. Dalam proses buruh, doktor akan memeriksa plasenta yang telah keluar dari rahim untuk memastikan plasenta telah keluar sepenuhnya. Sekiranya gejala berlaku seperti yang dinyatakan, doktor akan segera mengambil tindakan untuk mengeluarkan plasenta dari rahim.

Perkara yang boleh anda lakukan ialah mengekalkan kehamilan yang sihat dengan memakan makanan yang sihat dan berkhasiat, rehat yang mencukupi, rutin senaman ringan (seperti berjalan kaki pagi), minum banyak air, dan berunding dengan pakar sakit puan untuk memantau perkembangan janin dan kesihatan .

Juga baca artikel ini: Gangguan plasenta yang berlaku semasa kelahiran

Semoga ia membantu,

Dr. Theresia

"