Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

ciri-ciri penghidap scoliosis

Anonim

Assalamualaikum dok :) I ria ayu anggesta Saya berusia 18 tahun. Saya rasa jika saya menderita scoliosis. Saya tidak mempunyai bayaran untuk X-ray. Saya merasakan tulang saya terbengkalai. bahu kiri besar dan kiri kecil .. Saya sering merasakan sakit di tulang belakang jika saya duduk terlalu lama. dan duduk dan tunduk. bagaimana saya melakukannya sehingga saya tahu berapa tahap cerun duri saya tanpa perlu sinar X? terima kasih wassalamualaikum wr.wb ""

Halo, Dari apa yang anda katakan, sesungguhnya disyaki bahawa scoliosis, jika disertai oleh lenturan yang berlebihan disebut kifoskoliosis. Diagnosis mesti dipastikan oleh x-ray, jika kelengkungan disyaki (kyphosis) maka foto sisi juga perlu dibuat. Pengukuran mutlak mestilah dari x-ray, ia bukan sahaja dari luar, kerana ia tidak tepat, saya fikir ia masih perlu diambil gambar, tanpa diagnosis tidak dapat dikuatkuasakan dan berat / sudut tidak dapat dinilai. Jika tidak ada bayaran, anda harus menjaga kad BPJS, selepas ia dibuat dan boleh digunakan, lawati PPK saya dan kemudian ia akan dirujuk kepada pakar ortopedik untuk rawatan lanjut. Penanganan scoliosis itu sendiri sangat bergantung kepada keparahan gejala, boleh:

  • hanya pemerhatian, biasanya pada kanak-kanak dan mereka yang mempunyai sclosiosis ringan
  • senaman fizikal dan pemulihan perubatan
  • penggunaan pendakap
  • Pembedahan, terutamanya bagi mereka yang mengalami darjah yang teruk, gagal dengan rawatan standard, dan keparahannya meningkat secara progresif.

baca pautan berikut untuk maklumat lanjut: scoliosis. Seperti yang saya boleh katakan, semoga bermanfaat. "