Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Ciri-ciri pterygium

Anonim

Salam doc ... Sebelum saya bermata beberapa hari, sekarang mata kanan saya merah dan lari (seperti kabus). Di sebelah kanan saya dengan bahagian putih, saya melihat bahawa terdapat 2 lapisan yang jelas yang mempunyai saluran darah dok, lapisan pertama adalah pada bola mata itu sendiri, dan saya fikir itu normal. Tetapi dalam lapisan kedua yang jelas (bahagian paling luar) juga mempunyai saluran darah saluran. Adakah itu biasa? atau apakah ia merupakan gejala pterygium yang membuat penglihatan saya kabur? Sila terangkan dokumen, terima kasih. ""

Selamat pagi

Membran pterygium / mata adalah keadaan di mana mata mempunyai membran yang menutupi mata. Pterygium biasanya dicetuskan oleh pendedahan berterusan kepada cahaya matahari, ini menyebabkan banyak pterygium yang dialami oleh profesion yang memerlukan pendedahan berterusan kepada cahaya matahari, seperti petani, pelayar, pemandu. Ini dapat dikurangkan dengan mengurangkan sentuhan dengan cahaya matahari langsung, seperti menggunakan cermin mata hitam.

Pterygium ini mempunyai beberapa peringkat / peringkat:

  • Peringkat I, membran tidak menyeberangi sempadan antara putih dan hitam (A)
  • Tahap II, Membran telah menyeberang garis, tetapi tidak sampai pupil (B)
  • Tahap II, membran telah mencapai had murid (C)

Nasihat saya ialah anda berunding dengan pakar mata, kerana walaupun pertumbuhan yang tidak normal itu tidak berbahaya, pterygium ini boleh mengganggu rawatan, terutama jika ia mengganggu kerja yang memerlukan penglihatan yang optimum, seperti juruterbang, pemandu / pemandu, doktor.

Artikel berkaitan: Pterigium

Begitu banyak maklumat dari saya, semoga bermanfaat

Dr. Anthony

"