Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Ciri / tanda rahim yang jatuh

Anonim

Selamat petang, doc, saya ibu kepada 1 anak lelaki berusia 15 bulan, saya berumur 24 tahun. Dokumen, saya ingin bertanya terdapat tanda atau ciri yang jelas kelihatan jika rahim telah jatuh atau tidak berada dalam kedudukan yang sepatutnya ...! ?? Daripada apa-apa, saya mempunyai peluang untuk melihat artikel yang menunjukkan rahim seseorang jatuh kerana 2 minggu selepas menghadiri dia telah berbelanja kaki dan meninggalkan dok, selepas melahirkan saya seperti itu tetapi saya tidak dapat berehat sepenuhnya kerana seminggu selepas melahirkan ank sya dimasukkan ke hospital kerana kuning .. Saya tidak mahu memaksa saya untuk berjalan banyak bolak-balik untuk menyusu dan dok lain, saya hanya takut seperti dok ... naudzubilah,,,, beberapa jam selepas melahirkan saya pulang ke rumah tangga. Apa pun, saya juga mempunyai masa untuk menggunakan stagen selama beberapa minggu. Bolehkah pemeriksaan dilakukan dengan dok ultrasound ...!? Adakah terdapat cara untuk mencegah penurunan rahim dari dok? Tolong terangkan, tuan, terima kasih. Wass ... ""

Selamat malam Akachieta Oktorasetya,

Uterus falls mempunyai bahasa perubatan untuk prolaps uterus. Prolaps rahim adalah kejatuhan rahim dari tempatnya yang betul. Biasanya rahim terasa dari faraj. Keadaan ini biasanya dialami oleh wanita yang sudah tua atau dengan banyak kelahiran. Semak dengan doktor anda, biasanya dalam kedudukan jongkok, serangan pesakit, kemudian dikesan dengan jari anda sama ada serviks berada dalam kedudukan normal atau tidak. Anda juga boleh menggunakan spekulum atau itik cocor dan pesakit diminta untuk berlari. Ini disebabkan kerosakan daripada sokongan otot lantai panggul. Boleh disebabkan oleh tisu penyambung (kualiti) yang lemah, penyakit neurologi dan kronik yang menyebabkan tekanan rongga perut meningkat seperti penyakit paru-paru kronik.

Gejala biasanya dalam bentuk:

  • rasa menyekat dalam faraj
  • sakit di pinggul atau pinggang
  • jika berbaring sakit akan berkurangan
  • tidak boleh memegang air kencing

Mengambil jalan selepas bersalin bukan punca kejatuhan uterus. Oleh itu, tidak perlu risau. Untuk memastikan otot lantai panggul kuat dan mencegah prolaps uterus, anda boleh melakukan latihan Kegel.

Penjelasan dengan gambar seperti di bawah (rahim normal kiri, prolaps uterus kanan):

Salam, Dr. Natasha

"