Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Pankreas adalah hijau kekuningan

Anonim

Doktor yang dihormati, saya keliru, dari segi keadaan badan saya, saya baik-baik saja, tetapi saya melihat sekali saya mengusir kahak mental dengan tuduhan kekuningan yang memberi amaran. Saya mahu pergi ke hospital, tetapi orang yang saya larang dan berkata "jika ia bukan gejala penyakit". Tetapi saya masih penasaran, kerana terlalu melihat mengambilnya. Sila jawab ya, doc. Terima kasih :-) ""

Hai, Lazimnya dahak dihasilkan oleh badan untuk membersihkan saluran udara. Sekiranya keradangan berlaku di saluran pernafasan (contohnya alahan atau jangkitan), pengeluaran kahak boleh meningkat. Ketulan kuning yang tebal yang hanya timbul pada waktu pagi selepas terbangun boleh menjadi keadaan normal. Bakteria yang terbentuk adalah akumulasi serpihan / najis yang memasuki saluran pernafasan sepanjang malam ketika seseorang tidur. Tetapi jika dahak dibentuk sepanjang hari, ini dapat disebabkan oleh sebab-sebab lain. Dalam perokok, kuman kuning boleh berlaku sepanjang hari, ini disebabkan oleh kerengsaan asap rokok di saluran udara dan pengumpulan puing-puing yang terkandung dalam asap rokok. Di samping itu, pengusiran kahak kuning / hijau yang berlaku sepanjang hari dapat menunjukkan adanya jangkitan saluran pernafasan (bronkitis radang paru-paru, sinusitis) yang keradangan saluran pernafasan akibat jangkitan bakteria. Secara umumnya, keadaan ini disertai oleh gejala-gejala lain seperti batuk, hidung berair, demam, sakit tekak, dan sebagainya. Sekiranya keadaan anda terus berlanjutan, anda harus berjumpa dengan doktor agar penyebabnya dapat dikesan. Pemeriksaan fizikal akan dijalankan dan ujian sokongan (ujian sputum, X-ray dll) boleh disyorkan oleh doktor untuk meneroka lebih lanjut. Maka sebab itu dapat dikenal pasti dan ditangani dengan tepat. Berikut adalah saran untuk anda:

  • Dapatkan rehat yang cukup dan makan makanan berkhasiat supaya sistem imun anda dapat dikekalkan
  • Elakkan makan goreng, terlalu pedas atau makanan berlemak
  • Minum banyak air dalam 2-3 liter sehari untuk melembapkan tekak dan nipis kahak
  • Gargling dengan air garam yang hangat boleh membantu menahan kahak sehingga lebih mudah untuk dikeluarkan
  • Elakkan tabiat merokok
Berikut adalah halaman artikel dengan topik yang berkaitan: Mudah-mudahan jangkitan saluran pernafasan berguna. Muliani Sukiman

"