Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

menurun daya tahan, pening tidak pernah hilang, menggeletar badan, dan panas dan turun

Anonim

Dermaga petang yang baik, saya ingin bertanya, saya mempunyai pening selama 3 hari, saya tidak gemetar, badan saya gemetar dan lemas, badan panas dan turun ... Saya telah mengambil paracetamol tetapi tidak ada perubahan, apa yang saya fikirkan tentang sakit dan ubat? terima kasih ""

Dear Fransisca,

Demam adalah keadaan di mana suhu badan berada di atas julat normal. Sekiranya suhu badan diukur dengan menggunakan termometer dalam ketiak yang menunjuk kepada nombor lebih daripada 37.5 darjah Celsius, ia akan dipanggil demam. Demam umumnya menunjukkan kehadiran jangkitan ejen penyakit seperti virus, bakteria, atau parasit. Demam juga boleh disebabkan oleh penyakit autoimun atau kanser.

Simptom demam yang biasa adalah:

- menggigil
- Tubuh lemah atau lemah
- sakit kepala
- Kesakitan otot
- batuk
- sakit tekak
- dan sebagainya

Anda perlu berunding dengan pakar dalam ubat dalaman. Doktor akan memeriksa tanda-tanda yang anda alami dan melakukan pemeriksaan fizikal yang diperlukan. Doktor boleh mengesyorkan penyiasatan seperti ujian darah, x-ray, ultrasound, CT scan seperti yang ditunjukkan. Terapi yang betul akan diberikan oleh doktor mengikut diagnosis. Jika penyebabnya adalah jangkitan bakteria, doktor akan memberi antibiotik untuk membasmi bakteria yang menyebabkannya. Tetapi elakkan merawat diri anda kerana ia boleh menyebabkan kekebalan bakteria pada antibiotik.

Nasihat yang boleh anda lakukan:

- mengambil makanan seimbang berkhasiat dengan kerap
- Minum air secukupnya sekurang-kurangnya 10 gelas setiap hari
- menguruskan tekanan dengan bijak
- menyediakan masa yang mencukupi untuk berehat dan tidur yang berkualiti
- Latihan ringan rajin seperti berjalan kaki

Artikel yang boleh anda baca:

Demam

Semoga bermanfaat dan salam terbaik,

Dr. Rony Wijaya

"