Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

demam disertai sakit kepala dan menggigil

Anonim

Hello doktor, nama saya Andy dan 27 tahun saya ingin bertanya, selepas 2 jam saya merasakan panas mendadak dan sakit kepala kemudian saya ditanya apa hari saya malaria ??? Hari pertama adalah panas dan saya telah disuntik dan diberi ubat dan hari kedua kesan itu berlaku sekali lagi serta menggigil, sila tanya doktor, terima kasih ... ""

Hello Andysku, Malaria disebabkan oleh jangkitan parasit yang ditularkan oleh gigitan nyamuk. Gejala malaria termasuk kerengsaan, berpeluh, sakit otot, sakit sendi, pening, mual, muntah, kekeliruan, kecemasan, dll. Gejala malaria boleh berulang sekali setiap 1-4 hari bergantung kepada jenis malaria (tertiana malaria, malaria tropika, malaria kuartza, dan ovari malaria). Adakah anda baru saja mengembara / melawat bahagian timur Indonesia? Seseorang lebih disyaki mengalami malaria jika orang itu telah melawat kawasan endemik malaria di Indonesia timur. Demam yang diiringi sakit kepala dan menggigil adalah gejala yang sangat umum yang boleh disebabkan oleh banyak faktor seperti typhus, demam denggi, radang paru-paru, campak, cacar air, jangkitan saluran kencing, selesema dan lain-lain. Sakit kepala adalah gejala demam dan menggigil adalah tindak balas badan terhadap perubahan dalam suhu badan yang juga sering mengiringi demam. Kami mengesyorkan agar anda mengembalikan kawalan kepada doktor yang merawat anda supaya anda dapat menilai hasil rawatan. Jika doktor pemeriksa mengesyaki anda mempunyai malaria, maka doktor akan memberi anda pengenalan untuk ujian darah. Ujian darah untuk malaria akan lebih berkesan jika dilakukan apabila anda menggigil. Seterusnya doktor akan menyediakan terapi mengikut keadaan anda. Untuk membantu penyembuhan, anda boleh melakukan petua berikut:

  • Ambil mandi hangat
  • Memampatkan panas
  • Ambil ubat menurunkan demam seperti paracetamol
  • Gunakan baju nipis
  • Elakkan selimut tebal
  • Minum banyak air
  • Dapatkan rehat yang cukup
  • Makan makanan yang sihat dan berkhasiat
Maklumat berikut yang boleh anda baca untuk menambah wawasan: Malaria Demam Terima kasih dan semoga membantu, Dr. Devika Y

"