Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

dos ubat dan kesan sampingan rawatan TB

Anonim

Noon doc. Suami saya kmrin baru saja mempunyai operasi fistula, dan diagnosisnya dipengaruhi oleh tuberkulosis. Untuk rawatan rutin, ubat yang diberikan adalah tablet merah besar, tetapi dos adalah 5 tablet sekali sehari, adalah dos yang betul kerana kepala terasa berat dan pening. Berat tubuh suami adalah 80kg. Terima kasih doc. ""

Hello Edwina, terima kasih kerana berunding kami.

Tuberkulosis adalah penyakit yang sering berlaku di negara-negara Indonesia termasuk negara-negara membangun. TB adalah jangkitan Mycobacterium tuberculosis yang memasuki badan dan menyerang organ sasaran, boleh menjangkiti paru-paru, kulit, kelenjar getah bening, atau usus dan tulang.

Rawatan yang digunakan untuk batuk kering adalah pentadbiran antibiotik yang pesakit TB perlu belanja untuk masa tertentu mengikut preskripsi doktor. Jenis antibiotik yang biasa digunakan ialah isoniazid, rifampicin, pyrazinamide, dan etambutol . Dan seperti ubat secara umum, sebagai tambahan kepada faedahnya untuk mengubati, ubat-ubatan juga mempunyai kesan sampingan, seperti rifampicin kesan mengurangkan keberkesanan penggunaan kontrasepsi yang mengandung hormon, sedangkan etambutol dapat menyebabkan seseorang yang menggunakannya berpengaruh pada penglihatan, sementara isoniazid mempunyai potensi untuk merosakkan saraf.

Sesetengah kesan sampingan yang lain adalah mual, muntah, menurunkan selera makan, jaundis, warna kencing gelap, demam, ruam, dan gatal-gatal pada kulit. Walaupun tempoh penyembuhan tuberkulosis berbeza-beza di setiap pesakit dan bergantung kepada keadaan kesihatan pesakit dan keterukan tuberkulosis yang dialami.

sumber: dos OAT

Untuk menentukan kursus tentu jangkitan TB sebenarnya telah dikuatkuasakan melalui pemeriksaan fizikal, dan penyiasatan sama ada pemeriksaan dahak, peperiksaan radiologi, atau pemeriksaan biopsi tisu. Dan jika diagnosis itu tegak, maka rawatan TB yang sesuai dengan rawatan TBC Nasional yang standard boleh diberikan. Salah satunya adalah dengan memberi ubat TB-INH, rifampicin, etambuthol, pirazinamid. Apa yang benar-benar perlu diketahui untuk rawatan TB adalah berat badan dan juga sejarah rawatan TB yang sedang dijalankan, sama ada kategori 1 (pesakit dengan tuberkulosis pulmonari positif atau TB paru tambahan) atau kategori 2 (pesakit yang berulang atau terapi gagal)

Di dalam suami anda yang termasuk kategori 1 (pesakit batuk kering pulmonari) dengan berat badan 80 kg (> 71kg), ubat anti-tuberculosis diberikan (OAT) adalah 5 tablet. Oleh itu, dos yang diberikan adalah betul. Walau bagaimanapun, jika terdapat aduan yang berkaitan dengan penggunaan ubat-ubatan ini, maka anda harus berunding dengan doktor dan suami anda untuk menangani suami anda sepanjang masa. Kerana doktor yang merawat suami anda sepanjang masa ini tahu status kesihatan suami anda lebih baik. Jangan sekali-kali terlepas satu jam minum OAT sebelum anda berjumpa dengan doktor anda sekali lagi.

Itulah yang boleh kita katakan, semoga maklumat kami berguna Terima kasih.

"