Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

bintik coklat dari faraj dengan sakit perut

Anonim

, Saya berusia 26 tahun dan mempunyai 1 anak lelaki, pada bulan Julai 2016 saya tidak mengambil bahagian dalam program KB, kerana saya ingin mendapatkan bayi yang lain, selepas saya melepaskan haid saya normal, hanya dari Februari 2017 hingga Mac 2017 saya tidak haid, saya harap jika saya hamil, tetapi selama dua bulan saya cuba testpack keputusannya selalu negatif, dan akhirnya pada 5 April 2017 saya mendapat tempoh saya dan ia berlangsung agak 7 hari (berakhir pada 11 April 2017), tetapi pada ke-20 April 21, 2017 Saya keluar dari flak coklat gelap dan sekarang pada 22 April 2017 saya telah mengalami tempoh saya semula, walaupun perut saya terasa sakit, kitaran haid saya normal atau ada masalah dengan rahim saya, bukan?

Lenny baik,

haid adalah kitaran normal pada wanita subur yang berlaku setiap 21-35 hari yang dikira dari hari pertama haid terakhir dengan tempoh antara 3-7 hari. Ke arah atau selepas haid keluar bintik-bintik kecoklatan yang boleh menjadi sisa darah menstruasi sebelum ini yang "lama" supaya warna menjadi lebih gelap. Panduan 21-35 hari digunakan sebagai panduan biasa untuk kitaran haid. Walaupun pada hakikatnya sering terdapat tempoh yang terlalu panjang atau terlalu cepat. Keadaan ketidakfungsian kitaran haid adalah disebabkan oleh faktor-faktor yang mendasari kemunculan haid yang sangat dinamik kerana ia bergantung kepada banyak perkara seperti:

  • kehamilan
  • terutamanya penggunaan kontrasepsi hormon
  • diet dan gaya hidup
  • tekanan psikologi
  • penyakit tiroid
  • penyakit polikistik ovari

Anda perlu tahu bahawa kebanyakan aduan haid yang tidak tepat pada masanya adalah kes-kes yang ringan di mana dengan meningkatkan gaya hidup, tekanan psikologi dan lain-lain, kitaran haid dapat kembali normal. Walau bagaimanapun, jika aduan itu tidak memperbaiki atau menyebabkan gangguan untuk mempengaruhi aktiviti harian, maka anda harus melihat ahli sakit ginekologi. Seterusnya kita lampirkan artikel mengenai haid tidak lancar. Mudah-mudahan berguna.

Dr. NK Arief

"