Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

gatal-gatal di dalam badan ke zakar

Anonim

Nasihat ubat adalah dok ... zakar saya dan tubuh saya gatal ... tolong, penyelesaiannya adalah dok ... ""

Hello Mas Yok,

Terima kasih atas persoalan ini,

Gatal yang anda rasakan sekarang boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Sebelum ini, kami mengetahui sedikit mengenai fungsi kulit. Kulit dan derivatif seperti rambut dan kuku adalah organ terbesar dan paling berat di dalam tubuh manusia. Kulit berfungsi sebagai organ terluar yang melindungi tubuh untuk kali pertama dari bahan asing dari luar tubuh. Kulit dibahagikan kepada beberapa lapisan dan kulit adalah saluran darah dan saraf terletak sehingga kulit juga berfungsi sebagai pengatur suhu badan dan sebagai rasa rasa dari panas dan sejuk.

Sesetengah individu mempunyai kulit yang sensitif dan mudah merengsa. Satu lapisan kulit adalah lapisan lemak atau lipid. Lapisan ini melindungi tubuh dari bahan asing dari luar badan seperti sabun, panas, sejuk atau lain-lain. Ia juga mengekalkan kelembapan badan supaya ia tidak kering. Sesetengah kulit badan sangat sensitif, seperti di sekeliling mata, di sekitar bibir, kulit leher, lipatan kulit, kulit di sekitar alat kelamin. Walau bagaimanapun, dalam sesetengah individu semua bahagian badannya sensitif kepada kulit berbanding orang secara umum. Dicirikan oleh kulit seseorang cenderung menjadi kering.

Adapun beberapa risiko seseorang yang sangat sensitif, iaitu:

1. Mempunyai sejarah alahan. Mana-mana jenis alergi, seperti habuk, walaupun biasanya alahan dirasakan ke saluran pernafasan seperti bersin, batuk atau asma. Seseorang yang mempunyai sejarah alergi ini mempunyai kulit yang lebih sensitif. Atau alah kepada bahan atau bahan makanan tertentu.

2. Sejarah alahan dalam keluarga

3. Kurang memakan makanan dengan pemakanan seimbang vitamin dan kekurangan cecair badan

4. Individu yang bergerak banyak di bilik berhawa dingin atau di luar dengan suhu panas.

5. Atlet berenang atau mempunyai hobi berenang atau berendam. Dengan kerap mandi, berenang, air akan mengikis lapisan lipid pada kulit.

6. Sering kali melakukan scrub badan atau scrub badan. Dengan gosok ia berfungsi untuk menghakis sel-sel kulit mati, tetapi jika terlalu kerap ia akan menyebabkan kerengsaan pada kulit.

Perlu diingat terdapat beberapa keadaan yang menjengkelkan pada kulit yang boleh menyebabkan keradangan. Iaitu seperti berikut:

1. Dermatitis atopik. Keadaan ini dicirikan oleh kulit yang sangat kering, kemerah-merahan dan gatal. Biasanya keadaan ini timbul apabila makanan tertentu dimakan atau alah kepada peluh atau bahan-bahan tertentu. Keradangan kulit ini boleh mengulang 2-3 kali sebulan.

2. Rawat Dermatitis Hubungi. Iritasi timbul daripada kulit yang terdedah kepada atau menghubungi bahan tertentu seperti detergen, sabun, atau bahan lain. Kerana ini berlaku kepada kulit secara berterusan untuk masa yang lama.

3. Dermatitis seborrheic. Keadaan ini dicirikan oleh kehadiran kulit bersisik, terutama pada bahagian badan yang berbulu seperti kulit kepala, kening, rambut di sekitar bahagian depan telinga.

4. Terdapat penglibatan jangkitan kulat atau bakteria lain. Untuk memastikan anda memerlukan pemeriksaan langsung oleh doktor.

Dalam gatal kes anda dirasai masih terdapat banyak kemungkinan yang boleh menyebabkannya. Salah satu daripada mereka, boleh menjadi hasil daripada bahan-bahan dan sesungguhnya sabun yang mengandungi antiseptik yang kuat yang sangat menjengkelkan. Sekiranya anda menggunakan sabun antiseptik yang kuat, hentikan sementara menggunakan sabun anda pada masa ini. Dan menggunakan sabun dengan pH seimbang dengan keadaan kulit disertai oleh pelembap seperti minyak untuk kulit. Elakkan menggunakan seluar yang terlalu ketat atau pakaian yang tidak diperbuat daripada kapas. Juga, elakkan menggunakan wangian semasa mencuci atau menyeterika pakaian. Ini boleh memperburuk kerengsaan kulit anda. Dan tidak selalu memegang atau menggaruk, kerana risiko jangkitan. Di samping itu, anda dinasihatkan supaya berjumpa dengan doktor supaya anda boleh melakukan pemeriksaan kulit secara langsung. Rawatan topikal (salap atau krim) diperlukan, bagaimanapun, mengikut keadaan kulit mengikut pemeriksaan doktor kemudian. Menjaga pemakanan seimbang dan mengekalkan penghidratan badan adalah mencukupi.


Itulah yang saya boleh katakan, semoga ia memberi manfaat.

Salam, Dr. Tiwi

"