Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Gejala sakit badan akibat luka merah seperti luka terbakar secara tiba-tiba

Anonim

Dock petang, saya ingin bertanya .. pagi ini saya terbangun dan di leher belakang saya ada luka merah seperti luka bakar .. sakit pada bahagian dalam ketika tersentuh dan sakit ketika dioles dengan minyak eukaliptus .. maka tubuh saya sore ini seperti demam dan seluruh badan berasa menyakitkan dan sangat letih. Apakah hubungan antara luka merah di leher saya dan sakit yang saya alami? Terima kasih ""

Hai Errika,

Terima kasih kerana bertanya.

Penampilan luka pada kulit yang berwarna kemerah-merahan dan menyakitkan menyerupai luka bakar boleh menjadi tanda sayap. Keadaan ini boleh berlaku pada orang yang sebelum ini mempunyai cacar air (varicella). Setelah sembuh dari cacar air, virus Varicella zoster boleh tetap tidak aktif di dalam badan dan tinggal di gentian saraf dekat dengan otak dan saraf tunjang. Walau bagaimanapun, kerana rintangan badan lemah, virus dapat mengaktifkan semula, dan berhijrah ke gentian saraf untuk mencapai kulit. Bukan semua orang yang mempunyai cacar air akan mengalami sirap. Keadaan ini lebih terdedah kepada orang tua, atau orang yang mempunyai sistem imun yang lemah, contohnya disebabkan oleh HIV-AIDS, kekurangan zat makanan, dadah steroid jangka panjang, dan sebagainya.

Herpes zoster boleh menyebabkan pelbagai aduan pada kulit, iaitu dalam bentuk ruam yang menyakitkan, kebas, kesemutan, atau pembakaran. Ruam ini berwarna merah dan sering mengandungi cecair di dalamnya yang mudah pecah. Biasanya, ruam kulit akibat herpes zoster akan muncul di satu sisi badan, dan terhad kepada kawasan yang disedari oleh serat saraf yang terjejas. Bukan itu sahaja, pesakit boleh mengalami gejala sistemik, seperti demam, sakit kepala, lebih sensitif terhadap cahaya, kelemahan, keletihan, dan sebagainya.

Walau bagaimanapun, selain Herpes zoster, aduan anda juga boleh disebabkan oleh sebab-sebab lain, seperti dermatitis, kerengsaan, virus atau lain-lain jangkitan bakteria (contohnya campak atau selesema singapur) dan sebagainya. Adalah sukar untuk mengenal pasti apa yang mencetuskan keadaan anda tanpa melakukan pemeriksaan langsung.

Oleh itu, anda harus melihat keadaan anda terus kepada doktor. Doktor akan melakukan pemeriksaan menyeluruh, khususnya untuk aduan pada kulit anda. Di samping itu, doktor juga boleh membuat pemeriksaan tambahan, seperti ujian alergi, ujian darah, dan lain-lain jika perlu. Jika benar anda mempunyai herpes zoster, maka ubat antivirus dan beberapa jenis ubat lain akan ditetapkan oleh doktor mengikut aduan yang timbul.

Sementara itu, disyorkan untuk tidak menahan ruam kulit yang muncul menggunakan tangan atau kuku kotor. Basuh dengan teliti, tetapi jangan menggosok kawasan kulit yang mempunyai ruam. Keringkan badan anda dengan betul selepas mandi, kemudian pakai pakaian yang lembut untuk menyerap peluh. Elakkan memohon apa-apa (termasuk ubat-ubatan) ke ruam kulit yang muncul melainkan dinasihatkan terus oleh doktor. Akhirnya, pulihlah berehat, minum lebih banyak, makan lebih kerap, dan ubat paracetamol untuk melegakan demam dan rasa badan yang anda rasa.

Semoga ia membantu

Dr. Nadia Nurotul Fuadah

"