Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Gigi molar masih tumbuh pada usia saya

Anonim

Hi doc, saya berumur 27 tahun IRT, bagaimana anda masih mempunyai gigi gigi di bawah dok? Ini gigi gigi yang terakhir berkembang. Had umur untuk pertumbuhan semua gigi adalah berapa umur dok, adakah ada perkara yang mempengaruhinya? Dan mengapa apabila anda bertambah graham sehingga anda merasa pening? Adakah sambungan? Sila jelaskan dokumen Terima kasih ""

Halo, gigi kebijaksanaan adalah gigi tambahan yang biasanya tumbuh paling baru dan berlaku semasa remaja (17-25 tahun). Tetapi tidak ada standard umur untuk gigi-gigi ini akan berkembang dan tidak ada lagi faktor-faktor tertentu yang memberi kesan kepada pertumbuhan gigi geraham terakhir ini. Sesetengah orang tidak pernah mengalami molar terakhir sepanjang hayatnya yang boleh mengakibatkan ketiadaan molar atau benih gigi. tetapi gigi tumbuh-tumbuhan boleh tumbuh seperti gigi lain yang tidak menimbulkan rasa sakit, tetapi dalam beberapa keadaan di mana gigi gerah tumbuh cenderung, menolak gigi lain, tumbuh di dekat jalan saraf wajah, atau berkembang sedikit sehingga kuman berkumpul supaya keadaan di atas dapat menyebabkan kesakitan pada gigi. Gejala yang boleh dikeluhkan apabila pertumbuhan molar dengan keadaan di atas adalah:

  1. Rahang yang lebih rendah.
  2. Sakit kepala separa (migrain).
  3. Sukar untuk membuka mulut anda.
  4. Kesakitan gigi yang kuat disebabkan oleh jangkitan / jangkitan gigi.
  5. dsb.
Anda boleh melakukan pemampatan sejuk untuk melegakan kesakitan / mengambil ubat penghilang rasa sakit seperti paracetamol untuk mengurangkan kesakitan anda. Jika gejala kesakitan berterusan, periksa gigi anda kepada doktor gigi dan doktor akan menentukan rawatan yang terbaik untuk keadaan gigi anda. cahaya untuk menghapuskan aduan kerana gigi ini. Dr. Yusi

"