Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Untuk pemeriksaan sinar-X pneumonia dupleks

Anonim

Hasil sinar-X ditulis Cor: Pulmo normal: hubungan antara kedua-dua paru-paru dengan cecair pleura yang betul Tayangan: pneumonia dupleks dengan efusi pleura yang betul Suspensi TB? Apa yang awak lakukan, bro? ""

Halo, Dari hasil sinar-X diketahui:

  • jantung kelihatan normal pada x-ray
  • paru-paru: ada persetubuhan, bermakna ada tanda-tanda infeksi / keradangan di kedua paru-paru yang disertai dengan efusi (pembentukan cecair dalam jurang ruang pleura antara dinding paru-paru dan paru-paru), mungkin kerana jangkitan itu juga dipanggil pengaliran parapneumonik
  • Disimpulkan bahawa terdapat jangkitan / keradangan paru-paru paru-paru dengan efusi dalam ruang pleura yang betul yang mungkin disebabkan oleh jangkitan bakteria tuberkulosis
Dalam keadaan ini, pemeriksaan rekod jantung, makmal darah dan sputum biasanya dilakukan untuk memastikan penyebab dan diagnosis, jika perlu, peperiksaan seperti imbasan CT juga boleh dilakukan. Di sini adalah penting untuk menentukan sama ada disebabkan oleh tuberkulosis atau kerana jangkitan bakteria bukan spesifik yang lain, supaya ia dapat menentukan antibiotik atau anti-tuberkulosis yang digunakan.

Selain itu, penting juga untuk membandingkan hasil ini dengan hasil / penemuan pemeriksaan fizikal. Pneumoniaefusion pleurculosis dikehendaki. Jadi, saya boleh katakan, sememangnya berguna. "