Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Anonim

doktor selamat petang, saya periksa hiv dengan 0.14 keputusan ujian hiv ag / ab combo \ u0026lt; 1.00 kaedah non-reaksi cmia, saya sudah memeriksa 2x pada 100 hari dan ini adalah hasil pemeriksaan hingga 165 hari dari hari berisiko kerana seks yang sama psk 2-3 minit saya perlu menyemak semula? menurut rekod perubatan, doktor adalah 100% pasti, dan jika saya menyemak sekali lagi, itu bermakna bahawa dari hari risiko sekitar 258 hari, adakah perlu? ""

Sumber: HIV

S alam,
Terima kasih kerana bertanya.
CMIA atau Chemiluminescent Microparticle Immnoassay adalah ujian yang digunakan untuk mengesan antigen dan antibodi kepada virus HIV 1 / HIV 2 melalui serum atau plasma darah. Nilai normal pemeriksaan CMIA adalah <1.o, sehingga dikatakan bahawa hasil ujian HIV tidak reaktif atau tidak ada jangkitan HIV.
Pemeriksaan CMIA boleh dilakukan dari minggu kedua selepas pendedahan berisiko, di mana pemeriksaan ini menyedari kehadiran atau ketiadaan antigen HIV. Sekiranya keputusan peperiksaan tidak reaktif terhadap peperiksaan CMIA pada hari selepas 14 hari pertama, maka pesakit tidak dijangkiti HIV berdasarkan hasil peperiksaan yang diperolehi.
Mengenai soalan anda, di mana pemeriksaan CMIA anda dilakukan sehingga ke hari ke-165 dengan keputusan nono reaktif, maka berdasarkan keputusan ujian CMIA ini anda tidak dijangkiti HIV. Oleh itu, tidak perlu risau tentang risiko jangkitan HIV, terutamanya jika anda terus menghalang risiko penularan HIV.
Oleh itu, anda tidak perlu memeriksa semula CMIA, berdasarkan maklumat yang anda serahkan.
Untuk langkah seterusnya adalah pencegahan, yang bertujuan untuk mencegah risiko jangkitan HIV, seperti mengelakkan hubungan seks di luar perkahwinan, mengelakkan pelbagai pasangan seks, mengelakkan hubungan seks tanpa mengetahui identiti atau sejarah seks pasangan, dan elakkan penggunaan jarum steril . Dengan mengelakkan risiko ini, anda akan mengelakkan kebimbangan dan kebimbangan mengenai jangkitan HIV.
Jika anda memerlukan maklumat lanjut, anda boleh berunding dengan pakar perubatan dalaman untuk memberikan penjelasan dan pelan rawatan yang lebih baik. Oleh itu, cadangan pendidikan dan pencegahan boleh menjadi lebih berguna pada masa akan datang.
Ini adalah maklumat yang boleh kami sampaikan.

"