Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Keputusan ujian agregasi platelet

Anonim

Dokumen petang baik, sekarang bahawa saya masih berusia 20 tahun, saya selesai ujian Platelet saya dan hasilnya adalah Hyperaggregation. Apa maksudnya, doktor? dan ubat-ubatan apa yang harus saya ambil? Adakah makanan yang mesti dicabar? Sebelum ini saya ingin mengucapkan terima kasih atas masa dan peluang anda. ""

Hello Herni, Terima kasih atas persoalan anda

Ujian pengagregatan platelet adalah ujian yang dilakukan untuk menentukan tahap keupayaan darah anda untuk membeku. Keputusan peperiksaan biasanya akan menunjukkan peningkatan, normal dan berkurangan, dan jika hasil pemeriksaan thrombocyte anda adalah hyperaggregation, ini bermakna darah anda cepat beku, jika ada luka dan anda berisiko serangan jantung, stroke, atau penyumbatan saluran darah di kaki. penyebab keadaan ini adalah:

  1. Keturunan
  2. Stres
  3. gaya
  4. Gaya hidup
  5. Makanan

Anda harus berunding dengan keputusan peperiksaan ini kepada doktor yang meminta anda melakukan pemeriksaan ini atau kepada ahli hematologi, dan pada kesimpulan, doktor yang memeriksa pengetahuan anda lebih baik, kerana diagnosis tidak dapat dikuatkuasakan dengan hanya satu penyiasatan. dan jika anda mengalami hyperaggregation platelet, doktor biasanya akan memberikan terapi ubat antiplatelet, contohnya aspirin, clopidogrel, cilostazol, ticlopidine.

Beberapa perkara yang boleh anda lakukan ialah:

  • Dapatkan rehat yang cukup
  • Elakkan aktiviti yang berisiko menyebabkan kecederaan

Terima kasih, harap berguna. Dr.Nurmarwiyah

"