Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

ECG menghasilkan bengkak jantung

Anonim

doc, saya mendapat jantung kiri yang bengkak dari 2013. saya telah ultrasound jantung, sila membantu dengan makna hasil ultrasound jantung saya. Hasilnya: dimensi ruang jantung = meluaskan semua ruang jantung, kontraksi global 20%, kontrak kontraktual global, tapse 1.1 cm, segmental = analisis hipokinetik global, K aorta = 3 cuspis, kalsifikasi (-) AR (-), K mitral = MR sederhana sederhana, K tricuspid = TR Sederhana, TVG 51 mmHg,

Halo,

Ubat ultrasound yang anda rujuk adalah echocardiography / EchoCardio Graph (ECG).

ECG adalah jenis penyiasatan yang biasanya dilakukan pada pesakit dengan masalah jantung atau mempunyai keadaan perubatan yang berkaitan dengan jantung.

Untuk memahami hasil tafsiran hati, mari kita melihat struktur jantung dan bekerja secara ringkas seperti berikut:

Ventricle kanan (RV) = Bilik hak

Atrium Right (RA) = Serambi kanan

Kiri Ventricle (LV) = Bilik Kiri

Kiri Atrium (LA) = Serambi Kiri

EF = Fraksi Ejeksi = Fraksi Ejeksi adalah penilaian fungsi pam jantung yang diukur dengan perbandingan jumlah darah yang memasuki foyer kanan dan jumlah darah yang dipam dari ventrikel kiri ke seluruh badan.

MR = Mitral Regurgitation = backflow darah kaya oksigen yang perlu mengalir ke seluruh badan ke dalam ruang kiri hati.

TR = Tricuspid Regurgitation = backflow darah yang kaya dengan karbon dioksida kembali ke ventrikel kanan jantung.

PR = Regurgitasi pulmonari = aliran balik darah yang berlaku akibat kelemahan injap paru-paru.

TAPSE = Lawatan systolic pesawat tricuspid anular, adalah ukuran biofisik untuk menilai fungsi jantung yang betul, terutama ruang yang betul. TAPSE biasa> 2 cm

Walaupun kerja jantung anda ringkas, anda boleh merujuk skim ini.

Darah kaya CO2 dari seluruh badan memasuki atrium kanan melalui laluan vena besar yang dikenali sebagai vena cava.

Darah rendah oksigen akan mengalir dari atrium kanan melalui laluan injap tricuspid menuju ke ruang serambi yang betul. Kemudian pam itu melalui injap Pulmonari ke arteri pulmonari ke arah paru-paru kita. Oleh itu, sebelah kanan jantung pam darah oksigen-miskin ke peredaran pulmonari.

Dalam sistem pulmonari jantung, darah akan kehilangan CO2 dan akan menyerap 02 segar sebelum ia akan dikembalikan ke atrium kiri melalui laluan vena pulmonari.

Oleh itu, darah kaya oksigen kembali ke atrium kiri ini, kemudian kembali ke ventrikel kiri melalui injap mitral. Dan ventrikel kiri akan mengepam darah ke semua sistem badan melalui aorta, kecuali paru-paru jantung.

Berikut adalah penjelasan mengenai keputusan ECG anda:

Terdapat pembesaran keseluruhan ruang jantung (yang mungkin disebabkan oleh pembesaran otot jantung akibat keadaan penyakit jantung), dan fungsi pam jantung menurun hingga 20%.

Fungsi ruang jantung yang betul (ruang kanan) telah menurun. Tidak ada kalsifikasi dalam injap jantung. Pam jantung keseluruhan berkurangan. Terdapat aliran balik dalam injap mitral (darjah sederhana hingga sederhana), injap tricuspid (tahap sederhana) supaya darah kaya karbon dioksida mengalir kembali ke ruang jantung yang betul. Ini akan menyebabkan banyak karbon dioksida berkumpul di dalam badan. Di samping itu terdapat juga aliran balik disebabkan oleh penurunan dalam fungsi injap paru-paru (tahap sederhana) supaya darah yang kaya oksigen dipam di seluruh badan berkurangan.

Bengkak jantung adalah istilah orang awam untuk keadaan perubatan di mana otot jantung membesar dan merosakkan dan membina darah di dalam bilik jantung.

Bengkak jantung biasanya merupakan komplikasi penyakit yang bertahan selama beberapa tahun atau keadaan jantung yang tiba-tiba, seperti tekanan darah tinggi (tekanan darah tinggi) yang tidak terkawal , cacat injap jantung, penyakit jantung koronari (serangan jantung), penyakit buah pinggang / gangguan yang menyebabkan cecair badan, gangguan hormon, jangkitan virus / bakteria otot jantung, dan keabnormalan otot jantung yang dicetuskan oleh keadaan tertentu (misalnya penyakit autoimun, kehamilan).

Bengkak hati akan membuat jantung mengalahkan darah mengepam seluruh badan supaya fungsinya berkurang dan akhirnya akan ada kelembapan aliran darah yang akan menyebabkan cecair plasma dalam darah keluar dari saluran darah, dan mengisi tisu di bawah kulit, seperti perut, tangan, kaki dan muka Gejala bengkak jantung adalah sesak nafas, terutamanya apabila bergerak dan berbaring, kelemahan, batuk kering, dan pening.

Keadaan akhir bengkak hati yang tidak dikendalikan dengan betul adalah Kegagalan Jantung.

Anda perlu berunding secara langsung dengan Pakar Kardiovaskular (SPPD KKV) Pakar Kardiologi dan Pakar Perubatan Dalaman yang memperlakukan anda. ECG adalah peperiksaan sokongan yang berfungsi untuk mengukuhkan analisis perubatan. Doktor yang menjalankan pemeriksaan kesihatan secara langsung, supaya dia boleh membuat penjelasan yang komprehensif dan tepat mengikut keadaan perubatan sebenar pesakit. Dari sana, doktor akan memberikan rawatan yang sesuai berdasarkan keadaan perubatan pesakit

Ini adalah maklumat yang boleh kami kongsi, semoga membantu anda.

Salam, Dr. Caecilia Haryu Aryapti.

"