Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Keputusan pemeriksaan hepatologi goitre

Anonim

Hello doktor. 3 minggu yang lalu saya menjalani pembedahan goitre. Hasil pemeriksaan hispatologi menyimpulkan bahawa penyakit saya adalah Adenomatous Koloides Tyroid Struma. Bolehkah dermaga diterangkan lebih lanjut mengenai penyakit ini? Bolehkah ia muncul semula selepas benjolan telah dikeluarkan? Terima kasih doc :) ""

Selamat pagi, terima kasih kerana bertanya. Struma adalah istilah untuk bengkak atau ketulan di leher akibat pembesaran kelenjar tiroid. Tiroid adalah kelenjar yang biasanya wujud dalam setiap manusia dan berfungsi dalam pelbagai cara, seperti mengawal metabolisme, kadar jantung, suhu badan, dan sebagainya. Bentuk kelenjar tiroid di leher adalah seperti yang ditunjukkan dalam imej di bawah.

Pembesaran atau ketulan boleh timbul akibat pelbagai perkara, termasuk kurangnya nutrien yang mengandungi iodin, keabnormalan hormonal, keadaan pubertas, kehamilan, dan tempoh pertumbuhan, stess, keradangan, dan tumor.

Walaupun goitre itu sendiri terbahagi kepada beberapa jenis, dalam aktiviti kelenjar tiroid, ia akan dibahagikan kepada aktiviti tiroid yang berlebihan, kurang daripada biasa, dan normal. Berdasarkan hormon yang dihasilkan, ia dibahagikan kepada toksik atau disertai dengan tanda-tanda fungsi kelenjar tiroid yang meningkat, dan tidak beracun atau tanpa tanda-tanda.

Kemudian berdasarkan bentuknya pada ujian makmal, ia akan dibahagikan kepada goitre hyperplastic, struma coloides, dan struma nodular. Goon adenomatous yang anda sebutkan boleh dipanggil sruma koloides sahaja dan ini pembesaran benigna tisu tiroid, boleh lebih dari satu, tidak akan merebak ke organ lain kerana ia tidak malignan. Jika anda disyaki mengalami penyakit ini, anda akan diminta menjalani pemeriksaan sokongan seperti fungsi tiroid, ultrasound, dan biopsi.

Pengendalian itu sendiri berbeza-beza, daripada tidak memerlukan rawatan dan menunggu ia hilang sendiri, mengambil ubat, menggunakan radioterapi untuk pembedahan bergantung kepada penilaian doktor anda tentang keparahannya. Dalam kes anda, jika ia sudah dihidupkan, kelenjar ini tidak akan berkembang lagi walaupun walaupun masalah yang sama timbul, ia tidak akan menjadi bahagian yang sama, tetapi di bahagian yang masih dalam tubuh anda. Oleh itu, anda harus bertanya kepada doktor anda sama ada anda masih perlu mengawal atau melakukan rawatan lanjut.

Sementara itu, hidupkan gaya hidup yang sihat dengan membuat yodium yang mencukupi dalam makanan anda, tinggal jauh dari asap rokok, bersenam secara teratur, dan minum banyak air. Oleh itu, semoga menjawab soalan anda.

"