Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Hasil ujian test positif dan perut terasa sempit

Anonim

Doc, saya mahukan banyak semalam, tempoh saya ialah 26 Jun, tetapi semalam, 20 Julai, saya mlakalukn tespek dan hasilnya positif. Kemudian perut saya agak sempit, adakah yang sakit, adakah Sya hamil, walaupun tidak terlalu lewat untuk haid? "

Hello Siti, terima kasih atas soalan itu. Kehamilan adalah hasil persenyawaan apabila memenuhi sperma dan sel telur. Kehamilan normal akan berlangsung selama 37-40 minggu. Kehamilan boleh menyebabkan gejala:

  • tidak menstruasi
  • mual terutama pagi
  • air liur yang berlebihan
  • perut diperbesarkan

Haid yang lewat memang satu tanda kehamilan, tetapi kehamilan boleh berlaku sebelum haid dalam kitaran ini. Ujian testpack positif menghasilkan pengesanan hormon kehamilan dalam air kencing yang merupakan tanda pasti kehamilan. Tetapi untuk memastikan kehamilan memerlukan pemeriksaan lanjut. Anda boleh melakukan pemeriksaan kencing dengan testpack atau anda boleh berjumpa doktor terdekat untuk mendapatkan pemeriksaan ultrasound. Kehamilan boleh dipastikan jika gambar janin diperolehi pada peperiksaan ultrasound atau bunyi jantung janin pada usia kehamilan yang lewat.

Mudah-mudahan berguna,

Dr. Anissa

"