Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Hubungan antara gout dan diabetes mellitus

Anonim

Doc, nama saya Fauzan dari Jawa Tengah Brebes, sekarang saya belajar di PTS di Jawa Tengah. Saya ingin bertanya sama ada keputusan ujian asid urik dalam darah mempunyai apa-apa kaitan dengan pesakit DM? Terima kasih ""

Halo, hubungan ini tidak secara langsung, tetapi secara tidak langsung boleh wujud. Kedua-duanya adalah isu yang berasingan. Walau bagaimanapun, gula boleh ditarik balik daripada:

  • Diet miskin, pesakit yang mengalami gout / asid dan diabetes biasanya mempunyai diet yang rendah, obesiti / obesiti, dan kekurangan aktiviti fizikal
  • Diabetes jangka panjang boleh merosakkan fungsi buah pinggang. asid urik dikeluarkan dari badan melalui buah pinggang, supaya terdapat nefropati diabetes (kerosakan buah pinggang akibat DM) yang mana akan menyebabkan peningkatan kadar asid urik
Oleh itu, tidak menghairankan bahawa ramai pesakit yang mempunyai diabetes juga mempunyai tahap asid urik yang tinggi. Sebagai tambahan kepada penghidap gout, anda tidak boleh memakan makanan tinggi purin dan hanya makan makanan yang rendah purin (purin akan ditukar kepada asid urik dalam tubuh manusia).

Baca pautan berikut untuk maklumat lanjut: Asid urik adalah satu cabaran untuk penghidap gout, diabetes adalah pelbagai sekatan terhadap diabetes. Jadi saya boleh katakan, semoga bermanfaat.

"